De
bekende whiskybuff Bob Minnekeer sloeg (opnieuw) de handen in elkaar met Chef
Stef Roesbeke van whiskyrestaurant De Cluysenaer, voor een vernieuwend
whiskyboek met de welluidende naam ‘Single
Malt Flavours
, Koken met Kruiden op Whisky’.

Het
boek, dat in deze tijden van hype van alles wat met koken en hobbykoks te maken
heeft perfect getimed verschijnt (nou ja, het werd al in juli gelanceerd),
benadert het gebruik van whisky in de keuken op een wel heel aparte manier. Het
reikt namelijk 40 recepten aan waarbij je gebruik kan maken van whiskyaroma’s.
Je krijgt dus tips om aroma’s te maken, waarmee je dan aan de slag kan om je
gerecht te parfumeren, injecteren, bedruppelen of flamberen.

Een
voorbeeld: neem een mix van rode, witte en zwarte peperbolletjes en stop ze in
een flesje van 10cl. Overgiet met Talisker 10 Year Old. Laat dit minstens 3
weken trekken (je kan het veel langer bewaren, overigens!). Dit
whisky-peperaroma kan je dan gebruiken om allerhande visschotels mee te
parfumeren in plaats van die dikmakende peperroomsauzen. Geweldig idee, toch?

Het
boek is verkrijgbaar in de betere boekhandel, alsook in restaurant De
Cluysenaer. Het verscheen zelfs in het Engels (weliswaar met een andere cover)
op de internationale markt (een vriend in Canada zag het in zijn locale
bookstore).

Het
boek is doorspekt met fantastische foto’s van Schotland (waarvan een groot
aantal in mijn favoriete distilleerderij!) en van de heerlijke gerechten (die
zelfs ik kan klaarmaken, maar nooit zo mooi presenteren).

Enige
minpuntje: op pagina 71 staat een kemel. Er staat een fles Auchentoshan 12 Year
Old afgebeeld (ook op de backcover waar alle twintig gebruikte whisky’s staan),
maar volgens de uitleg voor het whisky-muntaroma wordt er gebruik gemaakt van
de Auchentoshan Classic (en aan de beschrijving van de whisky te lezen, wordt
effectief de Classic bedoeld, wat betekent dat het geen typo, maar foute
afbeelding betreft). Spijtig. Maar laat dat de pret niet drukken, want afgezien
daarvan een interessant en bijzonder mooi vormgegeven boek.

Single
Malt Flavours

Bob
Minnekeer & Stef Roesbeke

192
pagina’s

29,99
EUR.

Uitgeverij
Lannoo

ISBN
9789020995312