Brouwerij: Martin’s
Regio: België
Fles: Gordon Scotch Ale, 33cl
Kleur: roodbruin
ABV: 8.8%

Kerstbier

John Martin, een Engelsman die in 1906 een Belgische brouwerij oprichtte, liet het merk Gordon Scotch Ale in 1924 deponeren. Daarvoor werd het effectief in Schotland gebrouwen bij de Fountain Brewery, maar de transportkosten werden gewoon te hoog… typisch Schots, zeker? Gelukkig doen ze dan niet met hun whisky. Enfin, ik wijk af van mijn verhaal. In mijn glas zit de kersteditie van 2022, enkele dagen geleden in de hand gestopt gekregen door mijn vriend Benny VDB en in dank aanvaard. Op uw gezondheid, makker! Het bier is roodbruin tot bruin met een prachtige beige kraag van kleine bellen die heel de proefsessie (nou, ja, als je het zo al kan noemen) overleeft.

Een donkerzoet aroma met een zacht zuurtje komt mijn neusvleugels tegemoet. Geroosterde mout, koude koffie, Arabiertjes-snoep, pompelmoes, een hint van krieken sap en zelfs wat vleesjus. En dat valt mij goed mee.

Lekker zoet, zoals je van een Scotch Ale mag verwachten. Maar hij proeft ‘donkerder’ dan de ‘gewone’, als u begrijpt wat ik bedoel. Hazelnoten, karamel, toffee, koffie en wat chicorei.

Dat bittertje van de chicorei zet zich in de afdronk mooi verder. En ik heb nog iets van woodsmoke op het sterfbed. Waar komt dat vandaan?

Het zit wellicht tussen mijn oren, maar dit bier smaakt echt naar kerst.

Geproefd door Mark Dermul op 21-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)