Brouwerij: ‘t Verzet
Regio: België
Fles: Kameradski Balsamico, ’t Verzet, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 12.5%

Zoetzure Motorolie

De Kameradski Balsamico is wel een heel speciaal bier… het is een mengeling van een Russian Imperial Stout en de klassieke Oud Bruin van ’t Verzet. Een hybride bier dus! Ook het ABV liegt er niet om: 12.5%, da’s vergelijkbaar met een glas wijn! Hij schenkt een ondoorzichtbaar zwart met een lichte beige kraag die lang stand houdt.

Holy shit! Dit is erg zwaar op de neus. Een robuuste mix van zuur oud bruin bier en stout, waarbij de balsamico totaal overheerst. Luikse siroop komt de boel nog iets verzachten (verzoeten, zeg maar), alsook wat melkchocolade, maar dat neemt niet weg dat dit bijzonder speciale neus is. Toch even schrikken. Ik ben niet zeker of ik hier tegen opgewassen ben…

Ah, maar op smaak is het een heerlijke bom waarbij de romige, bijna stroperige body barst van de zoetigheid. Porto, chocolade, pompelmoes. Midpalate kantelt hij van zoet naar zuur. Best boeiend. En lekker. Zoetzure motorolie, dat is wat ik aan het drinken ben.

De afdronk is lang en doet me niet meteen terug naar het glas grijpen. Dit is het soort degustatiebier waar je het echt heel rustig aan mee moet doen.

Mijn god, deze Kameradski is niet voor broekventjes. Als ’t Verzet ooit naar de States exporteert (misschien doen ze dat al, weet ik veel), moeten ze deze Stalin’s Blood herdopen.

Geproefd door Mark Dermul op 04-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)