Distilleerderij: John Distilleries
Regio: India
Fles: Paul John Christmas Edition 2022
Kleur: amber
ABV: 46%

Jo Hai!

Ik heb de eer en het genoegen gehad om deze Christmas Edition van Paul John live te bespreken op Instagram met niemand minder dan Heemanshu Ashar, hun Global Brand Ambassador. Leuk, toch? Voor deze Christmas Edition hebben ze gebruik gemaakt van drie types vaten: Ex Bourbon Unpeated, Brandy en Oloroso Peated.

De neus is heerlijk aromatisch op appelcake met kaneel aangevuld met gepocheerde peren, vanille, chocoladelikeur en pruimen, gewikkeld in een zacht rokerig jasje. Het DNA van Paul John is onmiskenbaar met die typische Oosterse kruidigheid. Dit is erg aromatisch en uitnodigend.

Lekker olieachtig. Op smaak is hij onmiddellijk lekker kruidig met een toets van delicate zoetzure turf alvorens een batterij fruit op mijn smaakpapillen wordt losgelaten. Ik denk aan appels, peren, abrikozen en perzik. Een stoofpotje eigenlijk. Vanille keert weer in de achtergrond, terwijl vijgen en rozijnen uit de coulissen tevoorschijn komen. Origine chocolade doet eveneens zijn intrede. Tamme kastanjes! Hier is heel wat aan de gang.

In de afdronk blijft de turf mooi hangen maar laat wel de fruitige toetsen en wat kastanjes in de spotlights in plaats van de aandacht op te eisen. Da’s een knap staaltje vakmanschap.

Een erg gelaagde en geslaagde, eigenlijk best complexe single malt van onze vrienden uit India. Paul John bevestigt wat dat betreft mijn (voor)oordeel dat ze de beste Indisch single malt produceren. Deze fles is te koop voor zo’n 60 tot 65 EUR. No brainer. Langs deze weg wil ik wel graag Rens en Sophie en eigenlijk heel de crew van The Nectar bedanken voor deze opportuniteit, alsook Heemanshu Asher om met samen met mij deze heerlijke malt live te ontdekken. Jo Hai!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).