Distilleerderij: François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: François Voyer Lot 48 Grande Champagne, Malternative Belgium #17 ‘La montgolfière en bois’, 42 bts
Kleur: brons
ABV: 49.2%

7 Decennia

Met deze cognac van François Voyer is Pieter Knapen, de sympathieke eigenaar van Malternative Belgium, niet aan zijn proefstuk toe. Een dik jaar geleden bottelde hij – als nummer tien onder eigen label – al een cognac van dit huis. Maar dat was een Lot 71… Deze is een Lot 48. Wederom gelimiteerd tot 42 flessen… maar helaas al lang uitverkocht.

Halleluja! Zo’n frisse, fruitige toetsen, je houdt het niet voor mogelijk. Mandarijn, mango en m… ik hoopte nog iets met een m te vinden (u snapt waarom) maar mananas bestaat niet. Flink wat honing daaroverheen en geboende parket. Erg mooi, zeg.

Op smaak is het fruit zelfs nog prominenter aanwezig. Sultanas, passievrucht, mango, mandarijn, ananas, pompelmoes, abrikoos… Hier lijkt geen einde aan te komen. Op de achtergrond iets van menthol, wat hem een frisse lift geeft. Niet dat hij het nodig heeft. Zachte kruidigheid. Maar heel zacht, hoor. En dat voor een cognac die meer dan 7 decennia op eik gelagerd werd? Indrukwekkend.

Indrukwekkend is ook de finish. Niet alleen omwille van zijn lengte (erg lang, dus), maar ook omwille van de frisheid waarmee het fruit ook hier voor de dag komt – nog een lekker zuurtje als van roze pompelmoes – en perfect gebalanceerd is met het kruidige van het vat.

Ondanks het kostprijsplaatje van 700 EUR, was deze cognac blijkbaar in een oogwenk uitverkocht. Ik ben niet verbaasd.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).