Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: 1928 Grande Champagne Malternative Belgium & Passion for Whisky #19

Tasting Notes Posted on 13/12/2022 16:41

Distilleerderij: Bouilleur de cru
Regio: Frankrijk
Fles: 1928 Grande Champagne, Malternative Belgium & Whisky Passion #19 ‘La Patine’, 240 bts
Kleur: brons
ABV: 40.2%

Het Woord Dat U Zoekt

Van deze cognac – die Malternative Belgium bottelde in samenwerking met het Nederlandse Passion for Whisky van Stefan van der Boog – weten we enkel dat hij gestookt werd door een bouilleur de cru, wat zoveel betekent als ‘een stoker van eau-de-vie op een oude ketel’ uit Juillac-le-Cog in hartje cognacstreek. Gestookt in 1928 en tot 2018 op hout gelagerd, alvorens te verhuizen naar glazen dame jeanne (of demi-john, in het Engels), betekent dit dat we zodadelijk een cognac van maar liefst 90 jaar oud aan de lippen gaan zetten.

De neus is donkerzoet op een stoofpotje van perzik en ananas met wat pruimtabak, mokatine, toffee en zelfs een druppeltje ahornsiroop. Een blaadje munt op de achtergrond die hem fris maakt en jonger doet overkomen dan zijn 9 lange decennia. Complex is het woord dat u zoekt.

Verrassend lichte body. Fris en monter op flink wat fruit – wederom in een stoofpotje – met een mooie aciditeit als van citrusfruit. Het hout verschijnt nu ten tonele met wat kruidigheid en een zacht drogend effect. Met de nadruk op zacht, want deze is ondanks bijna een eeuw op vat absoluut niet oaky. Een druppeltje smeuïge honing. Pruimtabak keert weer, net als munt. Onweerstaanbaar is het woord dat u zoekt.

De afdronk is niet bepaald lang, maar u hoort mij niet klagen. Lekker zoet met een opstoot van munt op het sterfbed. Content is het woord dat u zoekt.

La Patine betekent ‘het patina’ en da’s die mooie groene kleur die koperlegeringen (zoals brons) krijgen na oxidatie. Dit volledig terzijde. Te koop voor 500 EUR (bij Passie voor Whisky – Pieter is al uitverkocht). Duur zegt u? Misschien even herhalen dat deze cognac 90 jaar oud is. Billijk is het woord dat u zoekt.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivieï.be).



Cognac: Laurichesse Lot 75 Malternative Belgium #18

Tasting Notes Posted on 13/12/2022 12:40

Distilleerderij: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Lot 75 Grande Champagne, Malternative Belgium #18 ‘Le chef de meute’, 520 bts
Kleur: brons
ABV: 50.3%

Primus Inter Pares

Laurichesse! Hoera! Da’s alvast weer iets om naar uit te kijken, want het betreft een jong huis dat over enkele prachtige single casks beschikt. Ik proefde twee officiële releases (vaten 104 en 301) die ik tot mijn absoluut favoriete cognacs reken en slechts enkele maanden geleden lanceerde Malternative Belgium – in samenwerking met The Whisky Jury – al een zustervat van deze (allang uitverkocht), die ik ook enkel maar de hemel in kon prijzen. De verwachtingen voor deze cognac zijn dan ook hooggespannen.

Mooie fruitige toetsen van allerhande familieleden van de appelsien. Yup, mandarijn, bergamot, bloedappelsien – hun gekonfijte schillen incluis! Daaronder nog enkele toetsen van abrikozenconfituur, ananas op de BBQ en vers geboend leder. Boenwas valt hier wel erg op en geeft deze cognac een mooi gewicht op de neus. Kaneel. Honing. Zalig!

Oh, heerlijk! De sterkte doet hem dansen op de tong en onmiddellijk tekenen de typische toetsen van oranje citrusfruit die ik met Laurichesse associeer en zo op prijs stel present. De ananas keert weer, de honing ook. Iets van pas geboend leder verschijnt, waardoor hij wat waxy wordt. Munt! Ja, zeker. Lekker fris. De houtkruiden houden de mond warm. Dit is Genieten met hoofdletter G.

En dan die lange, lekkere, frisse, complexe, zacht drogende afdronk.

Het is nog maar mijn vierde Laurichesse (het is ook nog maar hun vierde Laurichesse, voor alle duidelijkheid) maar deze is toch wel de primus inter pares. Dit profiel is zo helemaal mijn ding. Dit behoort wat mij betreft dan ook tot één van de lekkerste cognac die ik al geproef heb.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: François Voyer Lot 48 Malternative Belgium #17

Tasting Notes Posted on 13/12/2022 06:38

Distilleerderij: François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: François Voyer Lot 48 Grande Champagne, Malternative Belgium #17 ‘La montgolfière en bois’, 42 bts
Kleur: brons
ABV: 49.2%

7 Decennia

Met deze cognac van François Voyer is Pieter Knapen, de sympathieke eigenaar van Malternative Belgium, niet aan zijn proefstuk toe. Een dik jaar geleden bottelde hij – als nummer tien onder eigen label – al een cognac van dit huis. Maar dat was een Lot 71… Deze is een Lot 48. Wederom gelimiteerd tot 42 flessen… maar helaas al lang uitverkocht.

Halleluja! Zo’n frisse, fruitige toetsen, je houdt het niet voor mogelijk. Mandarijn, mango en m… ik hoopte nog iets met een m te vinden (u snapt waarom) maar mananas bestaat niet. Flink wat honing daaroverheen en geboende parket. Erg mooi, zeg.

Op smaak is het fruit zelfs nog prominenter aanwezig. Sultanas, passievrucht, mango, mandarijn, ananas, pompelmoes, abrikoos… Hier lijkt geen einde aan te komen. Op de achtergrond iets van menthol, wat hem een frisse lift geeft. Niet dat hij het nodig heeft. Zachte kruidigheid. Maar heel zacht, hoor. En dat voor een cognac die meer dan 7 decennia op eik gelagerd werd? Indrukwekkend.

Indrukwekkend is ook de finish. Niet alleen omwille van zijn lengte (erg lang, dus), maar ook omwille van de frisheid waarmee het fruit ook hier voor de dag komt – nog een lekker zuurtje als van roze pompelmoes – en perfect gebalanceerd is met het kruidige van het vat.

Ondanks het kostprijsplaatje van 700 EUR, was deze cognac blijkbaar in een oogwenk uitverkocht. Ik ben niet verbaasd.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).