Distilleerderij: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Lot 75 Grande Champagne, Malternative Belgium #18 ‘Le chef de meute’, 520 bts
Kleur: brons
ABV: 50.3%

Primus Inter Pares

Laurichesse! Hoera! Da’s alvast weer iets om naar uit te kijken, want het betreft een jong huis dat over enkele prachtige single casks beschikt. Ik proefde twee officiële releases (vaten 104 en 301) die ik tot mijn absoluut favoriete cognacs reken en slechts enkele maanden geleden lanceerde Malternative Belgium – in samenwerking met The Whisky Jury – al een zustervat van deze (allang uitverkocht), die ik ook enkel maar de hemel in kon prijzen. De verwachtingen voor deze cognac zijn dan ook hooggespannen.

Mooie fruitige toetsen van allerhande familieleden van de appelsien. Yup, mandarijn, bergamot, bloedappelsien – hun gekonfijte schillen incluis! Daaronder nog enkele toetsen van abrikozenconfituur, ananas op de BBQ en vers geboend leder. Boenwas valt hier wel erg op en geeft deze cognac een mooi gewicht op de neus. Kaneel. Honing. Zalig!

Oh, heerlijk! De sterkte doet hem dansen op de tong en onmiddellijk tekenen de typische toetsen van oranje citrusfruit die ik met Laurichesse associeer en zo op prijs stel present. De ananas keert weer, de honing ook. Iets van pas geboend leder verschijnt, waardoor hij wat waxy wordt. Munt! Ja, zeker. Lekker fris. De houtkruiden houden de mond warm. Dit is Genieten met hoofdletter G.

En dan die lange, lekkere, frisse, complexe, zacht drogende afdronk.

Het is nog maar mijn vierde Laurichesse (het is ook nog maar hun vierde Laurichesse, voor alle duidelijkheid) maar deze is toch wel de primus inter pares. Dit profiel is zo helemaal mijn ding. Dit behoort wat mij betreft dan ook tot één van de lekkerste cognac die ik al geproef heb.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).