Distilleerderij: Bouilleur de cru
Regio: Frankrijk
Fles: 1928 Grande Champagne, Malternative Belgium & Whisky Passion #19 ‘La Patine’, 240 bts
Kleur: brons
ABV: 40.2%

Het Woord Dat U Zoekt

Van deze cognac – die Malternative Belgium bottelde in samenwerking met het Nederlandse Passion for Whisky van Stefan van der Boog – weten we enkel dat hij gestookt werd door een bouilleur de cru, wat zoveel betekent als ‘een stoker van eau-de-vie op een oude ketel’ uit Juillac-le-Cog in hartje cognacstreek. Gestookt in 1928 en tot 2018 op hout gelagerd, alvorens te verhuizen naar glazen dame jeanne (of demi-john, in het Engels), betekent dit dat we zodadelijk een cognac van maar liefst 90 jaar oud aan de lippen gaan zetten.

De neus is donkerzoet op een stoofpotje van perzik en ananas met wat pruimtabak, mokatine, toffee en zelfs een druppeltje ahornsiroop. Een blaadje munt op de achtergrond die hem fris maakt en jonger doet overkomen dan zijn 9 lange decennia. Complex is het woord dat u zoekt.

Verrassend lichte body. Fris en monter op flink wat fruit – wederom in een stoofpotje – met een mooie aciditeit als van citrusfruit. Het hout verschijnt nu ten tonele met wat kruidigheid en een zacht drogend effect. Met de nadruk op zacht, want deze is ondanks bijna een eeuw op vat absoluut niet oaky. Een druppeltje smeuïge honing. Pruimtabak keert weer, net als munt. Onweerstaanbaar is het woord dat u zoekt.

De afdronk is niet bepaald lang, maar u hoort mij niet klagen. Lekker zoet met een opstoot van munt op het sterfbed. Content is het woord dat u zoekt.

La Patine betekent ‘het patina’ en da’s die mooie groene kleur die koperlegeringen (zoals brons) krijgen na oxidatie. Dit volledig terzijde. Te koop voor 500 EUR (bij Passie voor Whisky – Pieter is al uitverkocht). Duur zegt u? Misschien even herhalen dat deze cognac 90 jaar oud is. Billijk is het woord dat u zoekt.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivieï.be).