Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Islay Blended Malt 11 Year Old 2011, Magnificent Five 2022, Sherry Hogshead #LAP30, 152 bts
Kleur: koper
ABV: 56.6%

0.4 Sec

Twee jaar geleden bottelde Magnificent Five – een Westvlaams whiskygenootschap – al eens een Islay Blended Malt van 8 jaar oud. Het betrof toen het sherry hogshead #LAP29, wat deed vermoeden (terecht) dat het om een geteaspoonde Laphroaig ging. En kijk nu… ze konden de hand leggen op zustervat #LAP30 dat ondertussen wel 11 jaar te slapen lag.

Gerookte ham met een dikke zwoerd, Wellington Boots, assen van de BBQ, brandwondenzalf en flink wat rozijnen. Vreemde combo? Jazeker. Lekker? Ge moogt gerust zijn! Nog een gebraad met een mosterdkorst uit de oven en een reep melkchocolade. Serieus bommetje op de neus en ik ben nu al verkocht.

Ondanks het hoge ABV brandt deze absoluut niet. Ja, hij is krachtig, natuurlijk, maar behoeft geen water. Lekker punchy. Zoet versus zilt. Gezouten karamel tegenover walnotenlikeur. Lekker rokerig en kruidig op zwarte peper, kruidnagel en nootmuskaat. Verkoold hout en ahornsiroop. Dit is machtig lekker!

De Finish – met hoofdletter! – is lang, erg lang. Zoet en kruidig met een umami randje. En ik heb de neiging om mij er nog eentje uit te schenken. Dat zegt genoeg!

Minstens even goed als de vorige release. Absoluut heerlijke, donkerzoete Laffie. Ik had 0.4 seconden nodig om te beslissen dat ik een fles in mijn barkast wilde hebben. En da’s maar goed ook, want zo’n 100 flessen gingen naar Whis-Quicky, een whiskyclub uit Emelgem.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)