Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Laphroaig 10 Year Old, ‘Pre-Warrant’, OB pre 1994, 200ml
Kleur: goud
ABV: 43%

Vroeger Was Alles Beter

In 1994 ontving Laphroaig bezoek van Prince (nu King) Charles, die de distilleerderij een Royal Warrant gaf, iets wat de distilleerderij natuurlijk maar wat graag op het label vermeld. Op dit flesjes, dat mij door Jeroen van The Bonding Dram in de handen werd gestopt, staat die warrant nog niet vermeld. En hoewel ik niet zeker weet wanneer dit precies werd gebotteld, moet het dus wel van voor 1994 zijn en bijgevolg een whisky bevatten die werd gestookt begin 1980s.

Whoppa!! Yeah, baby, dit is old school Laffie met zalige toetsen van verkoold hout en turf,  appels en appelsienen, gezouten karamel en spek aangevuld met een zachte toets van zwarte peper, zoethout en stokvis.

De malt is lekker olieachtig op de tong. Bijna romig, zelfs. Echt mondvullend. Stevige toetsen van donker fruit versus de heldere toetsen van citrus, strakke turf tegenover een dovende vuurkorf en tot slot nog een zilt randje tegenover wat gekarameliseerd hout en assen. Lekker!

De afdronk is lang, zoet en zilt tegelijkertijd met een umami toets op het sterfbed.

‘Vroeger was alles beter,’ klinkt het soms en meestal vind ik dat flinke bullshit. In dit geval… ja, klopt helemaal. Dit is absolute top.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)