Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Big Peat Christmas Edition 2022
Kleur: witte wijn
ABV: 54.2%

Kalk, Kelp & Kiezels

Liefhebbers van Big Peat zijn er legio. Verzamelaars ook, en die krijgen wellicht stilaan grijs haar, want er zijn ondertussen zoveel (regionale) edities dat het nog amper bij te houden is. Steevast wordt er door Douglas Laing van hun bestseller ook een Christmas Edition gelanceerd. Ter herhaling voor wie het zou vergeten zijn: Big Peat is een blended malt met enkel en alleen Islay whisky’s, onder andere Bowmore, Coal Ila, Ardbeg en… Port Ellen.

Stoere neus op ruw graan, stro en het nat van olijven. Ruikt erg jong, maar hij verdraagt het goed. Een dieselmotor en wat zuurkool gaan witte vis en een druppel citroensap vooraf. Vooralsnog amper rook of turf.

Olieachtig en zilt op de tong, met nu toch flink wat assen en citrusfruit, kalk, kelp en kiezels. Midplate komt daar wat vanille bij, alsook wit fruit. De kruidigheid neemt toe met vooral gekonfijte gember, zwarte peper en zoethout. Hint van anijs. Aangenaam warmend.

In de afdronk drukt de turf zijn stempel met een lang nazinderende rokerigheid, flink wat zilt en wit fruit op het sterfbed.

Big Peat is een leuke, betaalbare whisky en stelt nooit teleur.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)