Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: South Shore 13 Year Old 2008/2021 Valinch & Mallet, Caroni Rum Barrel #1022-2a, 292 bts
Kleur: stro
ABV: 52.9%

Een Brug te Ver

South Shore is de schuilnaam die Valinch & Mallet gebruikt voor Lagavulin. En deze jongeling is speciaal omdat hij op een rumvat van Caroni is gerijpt. Hij werd in 2021 gelanceerd in de zogenaamde Peat(y)full Pack Madness (waarin ook een Ardmore, Ledaig en Caol Ila verschenen, telkens met een grappige cartoon op de rug van de fles). Zouden we nog iets merken van die legendarische funky Caroni rum? En zo ja, heeft het de malt deugd gedaan?

Het DNA van Lagavulin blijft mooi overeind met flink wat maritieme toetsen en zelfs wat spek op de BBQ en olijfjes, plasticine en vingerverf, maar wordt mooie aangevuld door wat zoet spul waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Banaan is er zeker bij. Dit valt mij erg mee. Een paar druppels water toevoegen wijzigt amper iets op de neus.

Op smaak is het een ietwat vreemde ervaring. Afgezien van het feit dat je een flinke trap tegen je tanden krijgt omwille van zowel het alcoholpercentage als de kruidigheid van het hout, komt de Caroni nu flink door met zijn funky toetsen en dat lijkt wat te clashen. Hij is een pak zoeter dan de neus beloofde en de rum gaat overheersen. Doe je er wat water bij, dan is het nog erger. Nu lijkt ik gewoon een geturfde Caroni te drinken. Daar zat ik niet op te wachten. En toch… het is lekker. Maar wat vreemd.

De afdronk is lang, begint zilt en evolueert dan naar (erg) zoet, terwijl de turf hem wat zoetzuur maakt zonder nog echt veel rook te genereren.

Een buitenbeentje dat door een aantal van mijn vrienden de hemel werd in geprezen. Voor mij is het een brug te ver.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)