Distilleerderij: Lagavulin
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Lagavulin 16 Year Old, OB 2021
Kleur: koper
ABV: 43%

Quintessential

De Lagavulin 16 is zo’n quintessential malt die iedereen in zijn barkast zou moeten hebben. Ik proefde al verschillende batches. Vandaag zit er eentje uit 2021 in het glas, dankzij mijn goeie vriend Pat die me alweer een sample bezorgde.

Krachtige en uitgesproken neus op maritieme elementen die me stante pede naar de zuidkust van Islay transporteren. Rotsen in de branding, schuimkoppen op de golven, kelp. Dat gaat perfect gepaard met karamel, verkoold hout, vanille en appelsienmarmelade. En uiteraard die typische rokerigheid die Lagavulin zo typeert. Teer en autobanden.

Hij streelt de smaakpapillen met zoete toetsen van karamel, bloedappelsien en zelfs iets van cacao, terwijl de zilte toetsen zich vertalen naar salmiak, teer en olijven. De turfrook is niet dominant, maar wel onmiskenbaar en geeft deze malt warmte en gewicht.

De afdronk is middellang, zoet versus zilt en licht drogend naar het einde toe. Heerlijk.

Dit blijft toch een topper, batch na batch. Kudos!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)