Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: High Parkland 16 Year Old 2006/2022 Dramfool for Köpenicker Whisky Fest, 312 bts
Kleur: amber
ABV: 61.9%

Parkland Cola

Op het label van deze ‘Island Malt’ staan een Vikinghelm en -bijl afgedrukt en de naam is High Parkland. Say no more. Deze werd door Dramfool gebotteld ter ere van het Köpenicker Whisky Fest en nog wel op 61.9% ABV! Hij bracht eerst 14 jaar door op een bourbon hogshead en kreeg dan nog een finish van 2 jaar op een Coal Ila – excuus, Cola Ali – oloroso sherry vat. Bijzonder!

Het begint met flink wat Werther’s Echte karamelbollen, heide en honing, maar wordt al gauw aangevuld met flink aardse tonen en maritieme toetsen. Steenfruit en turf, een leuke combinatie. Maar in alle eerlijkheid heb ik de grootste moeite om hier nog een Orkney malt in te herkennen. Neemt niet weg dat ik dit heerlijk vind ruiken, zij het wel erg krachtig tegelijkertijd.

Op smaak komen de zoete toetsen eerst, maar moeten dan onmiddellijk plaats ruimen voor een helse maritieme kick met een flinke druppel brak water en een al even flinke snuif peper. Dit is een trap tegen je tanden. Zoethout en abrikozenconfituur, oestersap en kruidnagel… Hij gaat op en neer als een jojo en heeft wat moeite zijn balans te vinden. Maar… wederom… hij is wel lekker. En water? Vergeet het maar. Hij heeft het niet nodig.

De finish is lang, zoet versus zilt, flink gepeperd en licht drogend. En erg leuk!

Highland Park, Caol Ila, Oloroso Sherry… het moet niet gekker worden. Lekker is het wel!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).