Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Secret Orkney 13 Year Old 2007/2020, The Nectar of the Daily Drams
Kleur: mahonie
ABV: 56.1%

Sherry

Onlangs vierde mijn vriend Jeroen van The Bonding Dram zijn verjaardag en nodigde enkele vrienden uit voor een tasting. Eén van de malts die mij te beurt vielen was deze ‘geheime’ Highland Park die door The Nectar of the Daily Drams werd gebotteld in 2020. Moet je dat kleurtje eens zien…

Gedroogde vijgen, gebakken appels, rozijnen bij de vleet en donkere honing. Alles wat je van een superactief sherryvat mag verwachten – en alles tevens erg lekker! – maar van het DNA van deze Highland Park valt maar weinig te ontdekken. Maar als de neus zo lekker is als dit, hoor je mij niet klagen.

Op smaak zet zich dat nog verder door. Mokka, gebakken appels, pruimensap en hazelnoten, aangevuld met een panoplie aan houtkruiden, waaronder wat zwarte peper. Krachtig, rond, zoet, groots. Slechts een hint van rook. Een vloeibaar snoepje.

De finish is bijzonder lang op allerhande zoete sherrytoetsen met een delicate rokerigheid. Hij sterft een licht bittere dood.

Nou, dit kon nu net zo goed een sherry geweest zijn die op een HP vat heeft gerijpt. Maar zoals ik al zei: mij hoor je niet klagen. Heerlijk! Bedankt, Jeroen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-11-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).