Brouwerij: Flea Società Agricola
Regio: Italië
Fles: Birra Flea Federico II Extra IPA, 75cl
Kleur: amber
ABV: 6.6%

Heilige Roomse Rijk

Deze Flea Federico II Extra IPA is een moutbier dat gebrouwen wordt op basis van 100% gerst in combinatie met verschillende hopsoorten en ‘dryhopping’. Het is ongefilterd, ongepasteuriseerd, van hoge gisting en hergist op fles. De relatief nieuwe Italiaanse craft-brouwerij – opgestart in 2020 – heeft daarnaast nog een hele resem andere bierstijlen in huis. Ze produceren zo’n 70.000 hectoliter bier per jaar. En, ja, ik vind het een mooie fles. Het bier schenkt amberkleurig met een witte schuimkraag die tijdens heel de proefsessie overeind blijft.

De neus is romig met zowel een zoetje van de mout als een bittertje van de hoppen. Best kruidig, ook. Ik vind het al onmiddellijk erg lekker en ik heb nog niet eens een slok genomen.

Op smaak is hij minstens zo romig en zoet, maar is het vooral de kruidigheid en een uitgesproken bitterheid die met de aandacht van je smaakpapillen gaan lopen. Als ik al een fruitige toets zou moeten benoemen, is dat perzik en een hint van banaan.

De afdronk is middellang en zowel zoet als – vooral – bitter.

Flinke dorstlesser, hoor. Weetje: het bier is genoemd naar Federico II, oftwel Keizer Frederik II die sinds 1198 koning van Sicilië was en in 1215 Duits koning werd en tot slot keizer van het Heilige Roomse Rijk van 1220 tot aan zijn dood in 1250.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)