Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Flea Federico II Extra IPA

Tasting Notes Posted on 28/11/2022 16:09

Brouwerij: Flea Società Agricola
Regio: Italië
Fles: Birra Flea Federico II Extra IPA, 75cl
Kleur: amber
ABV: 6.6%

Heilige Roomse Rijk

Deze Flea Federico II Extra IPA is een moutbier dat gebrouwen wordt op basis van 100% gerst in combinatie met verschillende hopsoorten en ‘dryhopping’. Het is ongefilterd, ongepasteuriseerd, van hoge gisting en hergist op fles. De relatief nieuwe Italiaanse craft-brouwerij – opgestart in 2020 – heeft daarnaast nog een hele resem andere bierstijlen in huis. Ze produceren zo’n 70.000 hectoliter bier per jaar. En, ja, ik vind het een mooie fles. Het bier schenkt amberkleurig met een witte schuimkraag die tijdens heel de proefsessie overeind blijft.

De neus is romig met zowel een zoetje van de mout als een bittertje van de hoppen. Best kruidig, ook. Ik vind het al onmiddellijk erg lekker en ik heb nog niet eens een slok genomen.

Op smaak is hij minstens zo romig en zoet, maar is het vooral de kruidigheid en een uitgesproken bitterheid die met de aandacht van je smaakpapillen gaan lopen. Als ik al een fruitige toets zou moeten benoemen, is dat perzik en een hint van banaan.

De afdronk is middellang en zowel zoet als – vooral – bitter.

Flinke dorstlesser, hoor. Weetje: het bier is genoemd naar Federico II, oftwel Keizer Frederik II die sinds 1198 koning van Sicilië was en in 1215 Duits koning werd en tot slot keizer van het Heilige Roomse Rijk van 1220 tot aan zijn dood in 1250.

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Gordon Scotch Ale

Tasting Notes Posted on 28/11/2022 07:08

Brouwerij: Martin’s
Regio: België
Fles: Gordon Scotch Ale, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 8%

Scheidsrechter

Van een klassieker gesproken! Ik herinner me nog dat ik dit bier al op café zag toen ik nog als kind met mijn vader meeging naar de voetbal. Pa was scheidsrechter en een erg goeie overigens, ongeacht het misbaar dat hij bij elke match over zich heen kreeg! Op het label staat overigens trots ‘Born in Scotland, Crafted in Belgium’. John Martin, een Engelsman die in 1906 in Belgische brouwerij oprichtte, liet het merk in 1924 deponeren. Het bier gaat dus al bijna een eeuw mee! Het is, zoals de naam al aangeeft, een Scotch Ale, dus robijnkleurig met een milde smaak. Hij is een eerbetoon aan de Clan Gordon die in de 13e eeuw aan de zijde van Louis IX van Frankrijk vocht.

De neus is donkerzoet en doet me denken aan Caramella Mokatine – Arabiertjes-snoep – en gerst (ongemout, zoals je hem in een distilleerderij/brouwerij kan ruiken alvorens hij verwerkt werd). Ik vind het eenvoudig en wat zoet, maar op een zonovergoten dag zoals deze is dat prima!

De smaak is inderdaad erg, erg zoet. Karamel per vrachtwagen met wat chocolademout en een zacht bittertje alsof er iemand theelepeltje chicorei in het glas gedropt heeft. Gaat gevaarlijk vlot binnen, moet ik zeggen.

De afdronk is dan weer erg kort, maar who cares?

Op geen enkel moment deed me dit aan Schotland denken, overigens, maar da’s prima. Erg makkelijke doordrinker (maar een dorstlesser zou ik het zeker niet noemen).

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)