Brouwerij: Martin’s
Regio: België
Fles: Gordon Scotch Ale, 33cl
Kleur: bruin
ABV: 8%

Scheidsrechter

Van een klassieker gesproken! Ik herinner me nog dat ik dit bier al op café zag toen ik nog als kind met mijn vader meeging naar de voetbal. Pa was scheidsrechter en een erg goeie overigens, ongeacht het misbaar dat hij bij elke match over zich heen kreeg! Op het label staat overigens trots ‘Born in Scotland, Crafted in Belgium’. John Martin, een Engelsman die in 1906 in Belgische brouwerij oprichtte, liet het merk in 1924 deponeren. Het bier gaat dus al bijna een eeuw mee! Het is, zoals de naam al aangeeft, een Scotch Ale, dus robijnkleurig met een milde smaak. Hij is een eerbetoon aan de Clan Gordon die in de 13e eeuw aan de zijde van Louis IX van Frankrijk vocht.

De neus is donkerzoet en doet me denken aan Caramella Mokatine – Arabiertjes-snoep – en gerst (ongemout, zoals je hem in een distilleerderij/brouwerij kan ruiken alvorens hij verwerkt werd). Ik vind het eenvoudig en wat zoet, maar op een zonovergoten dag zoals deze is dat prima!

De smaak is inderdaad erg, erg zoet. Karamel per vrachtwagen met wat chocolademout en een zacht bittertje alsof er iemand theelepeltje chicorei in het glas gedropt heeft. Gaat gevaarlijk vlot binnen, moet ik zeggen.

De afdronk is dan weer erg kort, maar who cares?

Op geen enkel moment deed me dit aan Schotland denken, overigens, maar da’s prima. Erg makkelijke doordrinker (maar een dorstlesser zou ik het zeker niet noemen).

Geproefd door Mark Dermul op 03-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)