Brouwerij: Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy
Regio: België
Fles: Rochefort Trappist Triple Extra, 33cl, b. 2022
Kleur: amber
ABV: 8.1%

Appelsien

In september 2020 kondigde de trappistenbrouwerij Rochefort aan dat ze voor het eerst in 65 jaar een nieuw bier zouden lanceren: de Triple Extra. Een eeuw geleden, in 1920, brouwden de monniken van de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy al eens een sterk blond trappistenbier, maar de productie daarvan stopte reeds in 1923. Dat bier heette toen Blonde Extra Forte. Het etiket heeft ook enkele paarse toetsen, een kleur die alomtegenwoordig is in de katholieke religie, maar tevens bekend staat als de kleur van vriendschap. Dat komt goed uit, want ik kreeg dit flesje van bierliefhebber en goeie vriend Marc D, die enkele jaren geleden de wondere wereld van trappist aan mij openbaarde. De Triple Extra schenkt donkerblond tot amber met een witte kraag die lang standhoudt.

De neus vertoont wat zoetigheid, maar tegelijk iets zurigs als van agrums. Ik neem aan dat de appelsienschil die tijdens de productie gebruikt werd daar veel mee te maken heeft. Zacht kruidig ook, maar ik kan er niet meteen de vinger op leggen. Desalniettemin staat dit me wel aan.

Oh, lekker romig in de mond. En toch zacht. Wat zoet van het fruit (denk appelsien, maar ook meloen en abrikoos), maar tegelijkertijd een beetje ‘boozy’, als u begrijpt wat ik bedoel.

In de afdronk krijg ik een heerlijk bittertje dat best lang blijft hangen. Deze Triple ‘plakt’ al het ware aan je tanden. Na een half uur proefde ik hem nog.

Leuke trappist, hoor. Erg drinkbaar en doet verlangen naar meer.

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)