Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Rochefort Trappist Triple Extra

Tasting Notes Posted on 26/11/2022 16:03

Brouwerij: Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy
Regio: België
Fles: Rochefort Trappist Triple Extra, 33cl, b. 2022
Kleur: amber
ABV: 8.1%

Appelsien

In september 2020 kondigde de trappistenbrouwerij Rochefort aan dat ze voor het eerst in 65 jaar een nieuw bier zouden lanceren: de Triple Extra. Een eeuw geleden, in 1920, brouwden de monniken van de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy al eens een sterk blond trappistenbier, maar de productie daarvan stopte reeds in 1923. Dat bier heette toen Blonde Extra Forte. Het etiket heeft ook enkele paarse toetsen, een kleur die alomtegenwoordig is in de katholieke religie, maar tevens bekend staat als de kleur van vriendschap. Dat komt goed uit, want ik kreeg dit flesje van bierliefhebber en goeie vriend Marc D, die enkele jaren geleden de wondere wereld van trappist aan mij openbaarde. De Triple Extra schenkt donkerblond tot amber met een witte kraag die lang standhoudt.

De neus vertoont wat zoetigheid, maar tegelijk iets zurigs als van agrums. Ik neem aan dat de appelsienschil die tijdens de productie gebruikt werd daar veel mee te maken heeft. Zacht kruidig ook, maar ik kan er niet meteen de vinger op leggen. Desalniettemin staat dit me wel aan.

Oh, lekker romig in de mond. En toch zacht. Wat zoet van het fruit (denk appelsien, maar ook meloen en abrikoos), maar tegelijkertijd een beetje ‘boozy’, als u begrijpt wat ik bedoel.

In de afdronk krijg ik een heerlijk bittertje dat best lang blijft hangen. Deze Triple ‘plakt’ al het ware aan je tanden. Na een half uur proefde ik hem nog.

Leuke trappist, hoor. Erg drinkbaar en doet verlangen naar meer.

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Splenter Brouwsels Nen Echten IPA

Tasting Notes Posted on 26/11/2022 07:02

Brouwerij: Splenter Brouwsels
Regio: België
Fles: Nen Echten IPA, 330ml
Kleur: amber
ABV: 7.3%

Dennenappels & Mandarijn

Nen Echten IPA is een bier van De Hoevebrouwers uit Zottegem (dat ondertussen niet meer gebrouwen wordt, by the way)… of van Splenter Brouwsels uit Gent. Google doet daar een beetje mysterieus over. Maar het label spreekt toch van Splenter in Gent en niet van Zottegem. Soit, doet weinig terzake. Dit biertje werd me in de hand geduwd door Benny VDB, die gerust wat vaker mag langskomen. Nen Echte IPA schenkt amberkleurig met een spierwitte kraag met minuscule belletjes. Echt schuim, eigenlijk. Blijft gedurende mijn hele proefsessie staan, wat ik leuk vind.

Hola, op de neus is er vanalles aan de gang… bruine banaan, kamfer, kruidnagel en iets van vers gesneden ajuin! Ik ben niet aan het zeveren. Als ik hem even laat staan komt daar nog de korst van oude kaas bij, dubbel gebakken brood en appelmoes. En ja, dat ruikt lekker én interessant.

Op smaak krijg ik dan weer eerder dennenappels, mandarijn, granaatappel en een hint van mango. Ja, de umami toetsen maken hier ruimschoots plaats voor allerhande fruitige toetsen. En de flinke carbonatie zorgt bovendien voor een erg frisse toets. Iets van honing an mandarijn steken de kop op. Dit is heerlijk verfrissend, echt.

Pas in de afdronk verschijnt er en eetlustopwekkend bittertje.

Plezant lokaal biertje, hoewel mijn autistisch kantje het moeilijk heeft met het feit dat het niet 100% duidelijk is waar deze vandaan komt (en ja, ik weet dat Annick De Splenter de Gruut brouwerij opgericht heeft, maar ben niet zeker of er een link is).

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)