Brouwerij: Splenter Brouwsels
Regio: België
Fles: Nen Echten IPA, 330ml
Kleur: amber
ABV: 7.3%

Dennenappels & Mandarijn

Nen Echten IPA is een bier van De Hoevebrouwers uit Zottegem (dat ondertussen niet meer gebrouwen wordt, by the way)… of van Splenter Brouwsels uit Gent. Google doet daar een beetje mysterieus over. Maar het label spreekt toch van Splenter in Gent en niet van Zottegem. Soit, doet weinig terzake. Dit biertje werd me in de hand geduwd door Benny VDB, die gerust wat vaker mag langskomen. Nen Echte IPA schenkt amberkleurig met een spierwitte kraag met minuscule belletjes. Echt schuim, eigenlijk. Blijft gedurende mijn hele proefsessie staan, wat ik leuk vind.

Hola, op de neus is er vanalles aan de gang… bruine banaan, kamfer, kruidnagel en iets van vers gesneden ajuin! Ik ben niet aan het zeveren. Als ik hem even laat staan komt daar nog de korst van oude kaas bij, dubbel gebakken brood en appelmoes. En ja, dat ruikt lekker én interessant.

Op smaak krijg ik dan weer eerder dennenappels, mandarijn, granaatappel en een hint van mango. Ja, de umami toetsen maken hier ruimschoots plaats voor allerhande fruitige toetsen. En de flinke carbonatie zorgt bovendien voor een erg frisse toets. Iets van honing an mandarijn steken de kop op. Dit is heerlijk verfrissend, echt.

Pas in de afdronk verschijnt er en eetlustopwekkend bittertje.

Plezant lokaal biertje, hoewel mijn autistisch kantje het moeilijk heeft met het feit dat het niet 100% duidelijk is waar deze vandaan komt (en ja, ik weet dat Annick De Splenter de Gruut brouwerij opgericht heeft, maar ben niet zeker of er een link is).

Geproefd door Mark Dermul op 19-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)