Brouwerij: Pohjala
Regio: Estland
Fles: Pohjala Orange Gose, 330ml
Kleur: goudblond
ABV: 5.5%

Zout

Dit is wel iets heel speciaals. Deze Pohjala Orange Gose uit Estland is een zogenaamde ‘wild & sour ale’ met sinaasappel, koriander en Himalayazout. Er werden maar liefst vier graansoorten gebruikt: gerst, mout, rogge en tarwe. Gose is overigens een Duitse bierstijl die afkomstig is uit de Duitse Goslar, beroemd om zijn zoutmijnen. Hij schenkt goudblond tot amber met een smalle, witte kraag van kleine belletjes die onmiddellijk gaat liggen.

De neus is best pittig en zelfs een tikkeltje tropisch. Het begint op flink wat appelsien met een vleugje kruidigheid, maar evolueert dan zachtjes naar guave en mango. Goede start!

Op smaak krijg ik onmiddellijk een mix van smaken en da’s even wennen! Hij is zoet als van ananas, zuur als van appelsienen en zout! Ja, er zit een zilt randje in. Gelukkig overheerst het niet, maar het is wel spannend. De kruidigheid van zowel de gebruikte rogge als van de koriander, in samenwerking met flink wat bruis, zorgen voor een pittige smaakervaring. Midpalate verschijnt zelfs nog iets floraal en snoeperigs.

In de afdronk gaat het weer helemaal richting bittere appelsienenconfituur.

Goed, hoor! Even wennen, maar dat gaat snel. Gevaarlijk drinkbaar en heerlijk dorstlessend. Bedankt om mij deze te leren kennen, Mr Meug.

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)