Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Pohjala Orange Gose

Tasting Notes Posted on 25/11/2022 16:01

Brouwerij: Pohjala
Regio: Estland
Fles: Pohjala Orange Gose, 330ml
Kleur: goudblond
ABV: 5.5%

Zout

Dit is wel iets heel speciaals. Deze Pohjala Orange Gose uit Estland is een zogenaamde ‘wild & sour ale’ met sinaasappel, koriander en Himalayazout. Er werden maar liefst vier graansoorten gebruikt: gerst, mout, rogge en tarwe. Gose is overigens een Duitse bierstijl die afkomstig is uit de Duitse Goslar, beroemd om zijn zoutmijnen. Hij schenkt goudblond tot amber met een smalle, witte kraag van kleine belletjes die onmiddellijk gaat liggen.

De neus is best pittig en zelfs een tikkeltje tropisch. Het begint op flink wat appelsien met een vleugje kruidigheid, maar evolueert dan zachtjes naar guave en mango. Goede start!

Op smaak krijg ik onmiddellijk een mix van smaken en da’s even wennen! Hij is zoet als van ananas, zuur als van appelsienen en zout! Ja, er zit een zilt randje in. Gelukkig overheerst het niet, maar het is wel spannend. De kruidigheid van zowel de gebruikte rogge als van de koriander, in samenwerking met flink wat bruis, zorgen voor een pittige smaakervaring. Midpalate verschijnt zelfs nog iets floraal en snoeperigs.

In de afdronk gaat het weer helemaal richting bittere appelsienenconfituur.

Goed, hoor! Even wennen, maar dat gaat snel. Gevaarlijk drinkbaar en heerlijk dorstlessend. Bedankt om mij deze te leren kennen, Mr Meug.

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Vandestreek Playground

Tasting Notes Posted on 25/11/2022 07:00

Brouwerij: Vandestreek
Regio: Nederland
Fles: Vandestreek Playground Non Alcoholic IPA, 330ml
Kleur: amber
ABV: 0.5%

Dorstlessend

Vandestreek is een brouwerij in Utrecht. Ik proefde eerder al wat lekkers van hen, maar deze Playground intrigeerde me wel. Hoewel op het label Non Alcoholic IPA staat, heeft hij toch een alcoholpercentage van 0.5%. Alcoholarm dus. Het lage alcoholpercentage wordt bereikt door het gebruik van een unieke soort gist. Hij schenkt amberkleurig met een mooie, hoge, witte kraag die lang blijft staan.

Op de neus krijg je alles wat je van een goeie IPA mag verwachten. Hoppig, bitter, zoet en zuur tegelijkertijd. Nodigt onmiddellijk uit tot het nemen van een flinke slok.

Heerlijk dorstlessend! Pompelmoes, appelsien, maar ook limoen en abrikozen. Doet wat aan Elvis Juice van BrewDog denken, maar met meer bubbels.

De afdronk is prima zonder meer.

Wederom een alcoholvrij of -arm bier dat in de smaak valt – letterlijk. Deze Playground won al ettelijke prijzen. Ik kijk er niet van op. Bedankt, Jeroen VD.

Geproefd door Mark Dermul op 18-06-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)