Distilleerderij: Teaninich
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Teaninich 11 Year Old 2010/2022 Thompson Bros, Refill HHD + 4 month PX Quarter casks, 152 bts
Kleur: koper
ABV: 54.3%

Mokatine

Deze jonge Teaninich werd door Phil en Simon Thompson gebotteld voor de bar van het Dornoch Castle, het luxueuze hotel dat door hun ouders wordt uitgebaat (en waar ik samen met Dearly Beloved en Manny in september zal langslopen). De malt kreeg na zijn reguliere rijping op een refill hogshead nog een finish op PX quarter casks gedurende 4 maanden, wat zijn intens kleurtje verklaart.

De neus barst van de karamel. Mokatine om precies te zijn. Daaronder zit een mix van rood en donker fruit, ongetwijfeld te danken aan de finish op de PX vaten. Nog een hint van ananas, perzik en gebakken appeltjes. Erg aromatisch, hoor!

Zacht op de tong, maar wel onmiddellijk erg zoet en kruidig. Rood fruit, citrusfruit en een karrenvracht aan karamel aangevuld met houtkruiden als gember en zoethout, maar ook kruidnagel en nootmuskaat. Het PX vat heeft hier wel duidelijk zijn stempel gedrukt.

De afdronk is lang en kruidig. Wat woodsmoke op het sterfbed.

Niet slecht voor mijn tiende ontmoeting met deze Highland distilleerderij.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).