Distilleerderij: Tomintoul
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Tomintoul 23 Year Old 1996/2020 Carn Mor, Celebration of the Cask, Hogshead #103, 278 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 49.7%

Delicaat

Deze Tomintoul werd in de befaamde Celebration of the Cask series gebotteld. Ik kreeg het sample in de handen gedrukt door mijn Hollandse gabber Manny, waarvoor dank! De engelen zijn op zijn zachtst gezegd wel redelijk gulzig geweest, want na 23 jaar zit deze malt op nog slechts 49.7%. Aan de slag!

Delicate neus op citrusfruit met flink wat florale toetsen en zelfs iets van yoghurt met stukjes ananas. Limoensorbet.

Licht olieachtig op de tong. Het fruit van de neus keert weer, aangevuld met Granny Smith appels en wat perzik. Ananassap. Honing. Maar relatief kruidig op gember en witte peper. Mooi. Gebalanceerd. Florale toetsen keren weer. Citroengras en hooi. Maar het blijft een delicate whisky.

De afdronk is verrassend lang op perzik en appels met een toets van houtkruiden op het sterfbed.

Mooie middenmoot van deze Speysider. Thx, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).