Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 20 Year Old, OB 2021
Kleur: vol goud
ABV: 43%

Pretentieloos

Het was al van 2013 geleden dat ik de Tullibardine 20 nog eens aan de lippen zette. Eén van de standhouders op het MEUG Rooftop Festival (onze Sven) had een recente botteling bij en het leek me een goed idee deze malt eens te herbezoeken. De malt rijpte twee decennia op uitsluitend first fill ex-bourbon vaten.

Heerlijk fruitige, zoete neus op banaan, ananas, havermout, vanille en honing. Hint van cacaoboter en suikerspin. Mirabellen. Zacht en toegankelijk en makkelijk over het hoofd te zien, lijkt me. Maar echt de moeite als je er je tijd voor neemt.

Zacht op de tong, bijna verstoken van kruiden. Zoet met een hart van moutsuikers en vanille gevolgd door toetsen van ananas en banaan. Peper en gember komen dan toch om de hoek piepen, terwijl wat appelsienschillen de boel opfleuren. Neen, deze is niet bepaald complex, maar ik vind hem erg lekker.

Middellange, zacht kruidige finish op zoet fruit. Dooft langzaam uit.

Deze Tulli springt op geen enkel moment uit de band, valt amper op en is toch lekker. Compleet pretentieloos.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).