Distilleerderij: Dalmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalmore The Trio, OB 2019 Traveller’s Exclusive
Kleur: brons
ABV: 40%

Drie Vattypes

Dalmore The Trio ontleent zijn naam aan het feit dat er drie verschillende typen vaten werden gebruikt om deze single malt in te finishen, namelijk ex-bourbon, tawny port en Matusalem sherry. Hij werd in 2019 op het reizende publiek losgelaten in luchthavens over heel de wereld. Ik kreeg een sample van mijn goeie vriend Benny VDB.

De zoet neus moet het vooral hebben van rood fruit, vers gebakken bruin brood en zachte houtkruiden. Dat wordt gevolgd door sultanas en gedroogde abrikoos, vijgen en sappige pruimen. Vanille en wat karamel volgen later. Aangenaam en bijna typisch voor het huis, zou ik zeggen, maar wereldschokkend is het allerminst.

De body is wat aan de lichte kant, maar de smaak is goed. Lekker zoet op kaneel, donker en gedroogd fruit, gekonfijte appelsienschillen, vanille, donkere honing en zelfs wat ahornsiroop. Aardbeienconfituur en gember treden bij. Het hout wordt iets luider.

In de middellange afdronk krijg ik iets floraal, gemengd met koude koffie en kaneel. Zacht drogend.

Best een leuke Dalmore. Zo tussen de 80 en 100 EUR, wat ik dan eerlijk gezegd weer wat aan de dure kant vind voor wat je krijgt.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).