Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 13 Year Old 2009 Hand Filled Distillery Exclusive Batch 2022/004, OB 2022
Kleur: goud
ABV: 59.9%

Valerie

Niets is zo leuk om een eigen flesje af te vullen na een distilleerderijbezoek. En bij Clynelish konden we hem nog op voorhand proeven ook, dankzij onze lieftallige tour guide Valerie. De malt was uitstekend, dus duurde het precies 0 seconden om te beslissen dat deze mee naar huis zou komen. Het betreft batch 2022/004, wat betekent dat dit (nog maar?) het vierde vat is (was?) dat dit jaar als bottle-your-own wordt aangeboden in deze prachtige, volledig gerenoveerde Highland distilleerderij. Geniet even mee van deze malt, afkomstig van een ex-bourbon barrel. Op vatsterkte, dat spreekt.

Heerlijke aromatisch op allerhande geel en wit fruit en een karrenvracht aan butterscotch. En uiteraard ook die typische waxiness waar Clynelish wel een patent op lijkt te hebben. Maar wel krachtig, hoor. Je ruikt gewoon dat deze op bijna 60% zit, iets wat Valerie maar wat graag in de schijnwerpers plaatste tijdens ons bezoek.

Lekker romig op bijenwas, met toetsen van citrus, maar ook iets van ijs met bananensmaak. Hij is krachtig, maar de alcohol brandt niet. De smaken komen erg mooi tot hun recht. Hij houdt, wat mij betreft, het midden tussen de Distillery Exclusive en de klassieke 14 Year Old – die ik overigens geweldig vind.

De afdronk is uitstekend: lang, warm, kruidig en waxy.

Ik heb al spijt dat ik hier geen twee flessen van meebracht, want £120 is echt wel betaalbaar. Maar ik prijs me gelukkig (Manny gaat dit ongetwijfeld begrijpen).

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).