Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish Distillery Exclusive Release Batch 01, OB 2009, 3.000 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48%

Waxiness

Op dinsdag 20 september 2022 waren Manny, Dearly Beloved en ik op bezoek bij Clynelish. Voor mij moest dit het hoogtepunt worden van de reis. En dat was het gelukkig ook. Hoewel het eerste half uur van de toer een iets te hoog Disney gehalte had, was de rondleiding an sich erg goed en was ik in de wolken dat ik de distilleerderij up close & personal kon bekijken. Nadien kregen we nog een tasting aangeboden waar onder meer deze Distillery Exclusive in zat. En ja, hij was zo lekker dat hij mee naar huis mocht.

Clynelish is voor mij synoniem voor waxiness en dat offreert deze malt op de neus bij de vleet! Daarnaast lekker fris op bananentaart en aardbeien, appelsienschillen en vanille-ijs. Zachte toets van honing en iets wat me heel even aan make-up doet denken. Nog wat citroengras en perensiroop. Dit is een erg leuke neus!

De body is eerlijk gezegd wat aan de lichte kant, maar de typische waxiness en fruitigheid (nu vooral geel fruit en grapefruit) tekent zonder meer present. Een leuke prikkel van peper doet zijn intrede. Een zacht bittertje als van een druivenpit of tamme kastanje verschijnt midpalate.

In de middellange finish keert dat bittertje weer, iets meer geprononceerd nu, maar het is vooral die heerlijke toets van bijenwas die hier een mooie finale van maakt. Een zilte toets op het sterfbed.

Ik liet me influisteren dat er vaten werden gebruikt van 16 jaar en jonger. Een mooie vatting, als u het mij vraagt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).