Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 20 Year Old 1995/2016 Signatory Vintage Cask Strength Collection, Refill Sherry Butt #8689, 613 bts
Kleur: koper
ABV: 52.4%

Close Enough

Mijn favoriete vintage voor Clynelish is zonder enige twijfel 1997, maar this is close enough. Gebotteld in die prachtige maar onhandige decanter door Signatory in 2016 hebben we het hier over een malt die 20 jaar rijpte op een refill sherry butt dat nog 613 flessen opleverde.

Erg krachtige en aromatische neus op steenfruit als perzik en mango, maar ook een hint van rubberen laarzen. Klinkt een pak minder goed dan het ruikt, want deze neus is uitstekend. Kweepeer en vijgen, tijgerbalsem en leder. Lekker waxy, zoals het hoort.

Volmondig en onmiddellijk erg zoet en complex gekruid. Gezouten karamel met vijgenconfituur. Haribo beertjes en pruimtabak. Toffee en een hint van melkchocolade, terwijl iets van noten verschijnt. De kruiden vertalen zich naar peper en kruidnagel. Dit is echt erg goed spul.

De lange, warme afdronk begint zoet maar evolueert dan naar kruidig en droog. Appelsienzeste op het sterfbed.

Zalig complexe Clynelish, waarbij de invloed van het vat groot is, doch het distilleerderijkarakter niet maskeert. Dankjewel voor het sample, Bob!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).