Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: A Highland Distillery 11 Year Old 2010/2021 First Cask, Whisky Import Nederland, Hogshead
Kleur: amber
ABV: 55.4%

Incognito

Hoewel het niet expliciet op het label vermeld staat, is de tekening van de distilleerderij (de oude Brora) voldoende om te beseffen dat we het hier over een Clynelish hebben. Het betreft een distillaat uit 2010 dat op een hogshead – welk type? – sliep en bij botteling nog 55.4% sterk was.

De neus is een beetje… vreemd. Ik krijg babykots vlak na het fruitpapje en flink wat karamel. Er zit ook een ziltje aan. Iets van noten en leder. Tabak en gekonfijte appelsien. Als ik een gokje zou moeten wagen, zou ik zeggen dat ze een Amontillado of Fino sherryvaatje hebben gebruikt. Het distilleerderijkarakter is wel ver te zoeken.

Prima body en goeie sterkte – dat gaat vaak hand-in-hand – waarbij het fruit nu iets duidelijker wordt en de ietwat off-notes die ik eerder had gemaskeerd worden. Wederom flink wat noten en nu ook toffee – maak er gerust gezouten karamel van – alvorens iets van zachte kruiden zich vertonen. Maar wederom… deze Clynelish is flink incognito. Maar op smaak alvast stukken beter dan wat de neus aankondigde.

De afdronk is middellang en gaat heel erg snel van zoet en kruidig naar bitter en droog. Oud leder op het sterfbed.

Begrijp me niet verkeerd, dit is zeker geen onaangename whisky. Maar bij Clynelish verwacht ik meer waxiness en distilleerderijkarakter. Het vat domineerde hier zonder weerga. Bedankt voor het sample, Manny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).