Bottelaar: Springbank Distillers
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown Loch, Blended Malt Scotch Whisky
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Campbeltown voor Beginners

Campbeltown Loch is een blended malt die Springbank Distillers op de markt brengt. Hoewel het nergens vermeld wordt, is het een publiek geheim dat deze botteling zowel Springbank, Longrow  en Glengyle (Kilkerran) single malts bevat, alsook nog wat Glen Scotia. Met andere woorden: alle Campbeltown distilleerderijen zijn vertegenwoordigd. En dit flesje is bovendien nog eens erg vriendelijk geprijsd, want je kan het je aanschaffen voor zo’n 45 EUR. Naast de jaarlijkse editie, waarvan de expressie uit 2022 nu in mijn glas zit, bestaat er ook een Season’s Greetings versie voor de feestdagen én zelfs een 30-jarige Campbeltown Loch.

De neus offreert onmiddellijk een panoplie aan citrus, kiezelsteentjes, appels, gyproc en een hint van zeewier. Rijzend brood, een vuile oliedoek in de garage, bloemsuiker en munt. Intrigerend en uitnodigend.

Verrassend fris op de tong met onmiddellijk een flinke zoetigheid in de vorm van appels, kristalsuiker, citroensnoepjes, gezouten amandelen, vanille en zachte peper, gevolgd door citroengras en weer iets wat me aan kalk doet denken. Heel erg aangenaam fris en fruitig met een zacht rokerig kantje.

De afdronk biedt een mooie warmte van de peper, een mooi zilte toets, een bittertje als van kastanjes en zachte toetsen van citroensap.

Campbeltown voor beginners, zeg maar. En ik bedoel dat in the nicest possible way. Dankjewel, Dieter, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).