Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Het Rijkshotel & The Barrel Baron Russian Imperial Stout Barrel 1

Tasting Notes Posted on 03/11/2022 16:10

Brouwerij: Het Rijkshotel
Regio: Nederland
Fles: Het Rijkshotel & The Barrel Baron Russian Imperial Stout Barrel 1, 15cl
Kleur: zwart
ABV: 15%

Motorolie

Marcel Kip, de man achter de Nederlandse bottelaar The Barrel Baron, heeft in samenwerking met brouwerij Het Rijkshotel – opgericht in 2018 – uit Eindhoven een experimentje gedaan. Een stout werd te slapen gelegd op een 15-liter vatje dat voorheen sherry had opgevoed. Het werd gebotteld in kleine apothekersflesjes, zonder enig koolzuur. Dit is de voorloper van een stout die zeer binnenkort beschikbaar zal komen, die gerijpt heeft op een 30-liter vat. Ik was één van de gelukkigen (?) die zo’n sample te pakken kreeg om het experiment te beoordelen.

De neus offreert koffie, karamel, chicorei… maar ook iets erg funky wat me meteen aan Velpon lijm doet denken. En curry ketchup. En motorolie. Grappig. Het is even wennen, maar het stoort niet.

Erg romig! Het feit dat hij zonder enige vorm van koolzuurgas werd gebotteld maakt hem wel iets moeilijker drinkbaar, moet ik bekennen. Het is dan ook een experiment. Maar hij smaakt! De typische toetsen van een goeie stout (koffie, chicorei) die ik verwacht zijn aanwezig en worden hier zelfs aangevuld met een zoetje. Zou dat het sherryvat kunnen zijn? Ik geloof het wel. Een rozijntje, pruimpje en wat dadels zijn mijn deel.

De afdronk is erg lang. Deze plakt letterlijk aan de tanden en proef ik na een kwartier nog.

Ik denk dat ik na deze toch eventjes moet gaan liggen… maar ik kijk wel enorm uit naar de opvolger van dit experiment.

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Campbeltown Loch b. 2022

Tasting Notes Posted on 03/11/2022 06:09

Bottelaar: Springbank Distillers
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Campbeltown Loch, Blended Malt Scotch Whisky
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Campbeltown voor Beginners

Campbeltown Loch is een blended malt die Springbank Distillers op de markt brengt. Hoewel het nergens vermeld wordt, is het een publiek geheim dat deze botteling zowel Springbank, Longrow  en Glengyle (Kilkerran) single malts bevat, alsook nog wat Glen Scotia. Met andere woorden: alle Campbeltown distilleerderijen zijn vertegenwoordigd. En dit flesje is bovendien nog eens erg vriendelijk geprijsd, want je kan het je aanschaffen voor zo’n 45 EUR. Naast de jaarlijkse editie, waarvan de expressie uit 2022 nu in mijn glas zit, bestaat er ook een Season’s Greetings versie voor de feestdagen én zelfs een 30-jarige Campbeltown Loch.

De neus offreert onmiddellijk een panoplie aan citrus, kiezelsteentjes, appels, gyproc en een hint van zeewier. Rijzend brood, een vuile oliedoek in de garage, bloemsuiker en munt. Intrigerend en uitnodigend.

Verrassend fris op de tong met onmiddellijk een flinke zoetigheid in de vorm van appels, kristalsuiker, citroensnoepjes, gezouten amandelen, vanille en zachte peper, gevolgd door citroengras en weer iets wat me aan kalk doet denken. Heel erg aangenaam fris en fruitig met een zacht rokerig kantje.

De afdronk biedt een mooie warmte van de peper, een mooi zilte toets, een bittertje als van kastanjes en zachte toetsen van citroensap.

Campbeltown voor beginners, zeg maar. En ik bedoel dat in the nicest possible way. Dankjewel, Dieter, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-10-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).