Brouwerij: Het Rijkshotel
Regio: Nederland
Fles: Het Rijkshotel & The Barrel Baron Russian Imperial Stout Barrel 1, 15cl
Kleur: zwart
ABV: 15%

Motorolie

Marcel Kip, de man achter de Nederlandse bottelaar The Barrel Baron, heeft in samenwerking met brouwerij Het Rijkshotel – opgericht in 2018 – uit Eindhoven een experimentje gedaan. Een stout werd te slapen gelegd op een 15-liter vatje dat voorheen sherry had opgevoed. Het werd gebotteld in kleine apothekersflesjes, zonder enig koolzuur. Dit is de voorloper van een stout die zeer binnenkort beschikbaar zal komen, die gerijpt heeft op een 30-liter vat. Ik was één van de gelukkigen (?) die zo’n sample te pakken kreeg om het experiment te beoordelen.

De neus offreert koffie, karamel, chicorei… maar ook iets erg funky wat me meteen aan Velpon lijm doet denken. En curry ketchup. En motorolie. Grappig. Het is even wennen, maar het stoort niet.

Erg romig! Het feit dat hij zonder enige vorm van koolzuurgas werd gebotteld maakt hem wel iets moeilijker drinkbaar, moet ik bekennen. Het is dan ook een experiment. Maar hij smaakt! De typische toetsen van een goeie stout (koffie, chicorei) die ik verwacht zijn aanwezig en worden hier zelfs aangevuld met een zoetje. Zou dat het sherryvat kunnen zijn? Ik geloof het wel. Een rozijntje, pruimpje en wat dadels zijn mijn deel.

De afdronk is erg lang. Deze plakt letterlijk aan de tanden en proef ik na een kwartier nog.

Ik denk dat ik na deze toch eventjes moet gaan liggen… maar ik kijk wel enorm uit naar de opvolger van dit experiment.

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)