Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 13 Year Old 2006/2020 Small Batch Edition #9, Signatory Vintage, Refill Hogshead + Sherry Butt Finish #804229, 804230 & 4, 1481 bts
Kleur: koper
ABV: 48.1%

Shampoo

Twee jaar geleden bottelde Signatory Vintage deze jonge Linkwood in de zogenaamde Small Batch serie voor het Duitse Kirsch Import. Het is een vatting van drie vaten die samen net geen 1.500 flessen opleverden. Maar op 48.1%? Dat moet wel een bewuste keuze geweest zijn, want anders zijn de engelen wel ongemeen gulzig geweest. Mijn vriend Benny gaf me dit sample, waarvoor dank.

De neus is erg toegankelijk met sherrytoetsen die aanwezig zijn, maar niet domineren, waardoor het fruitige karakter van Linkwood mooi overeind blijven. Gestoofde peren en appelmoes komen eerst, gevolgd door wat vanille en kersen. Iets van nougat en amandelnoten. Licht en speels, eerlijk gezegd.

Lekker olieachtig, dus het mondgevoel zit prima. Maar op smaak is het al snel een tikkeltje hard. Redelijk alcoholisch, zelfs. Het witte fruit moet nu toch wat plaats maken voor donker fruit (rozijnen, abrikozen en kersen). De kruidigheid is prima, maar midpalate verschijnt toch iets wat me even aan shampoo doet denken. Ja, deze wordt stilletjes aan echt wel geparfumeerd. En dat werkt niet altijd en helaas ook niet in dit geval.

Die zepige toets overheerst ook in de afdronk, waardoor het donkere fruit en iets van marsepein onvoldoende kans krijgt zich te laten zien. Een zwart pepertje zindert na tot op het sterfbed.

Okay-ish. Maar 70 EUR is toch een tikkeltje duur, neen? Geen wonder dat de fles nog zo makkelijk te krijgen is, denk ik dan. Dankjewel, Benny!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).