Jawel, het is weer die tijd van het jaar: de Diageo Special Releases zijn geland. En ik heb ze ondertussen (in goed gezelschap) reeds geproefd en deel maar wat graag mijn bevindingen met u. En laat ik met de deur in huis vallen door te zeggen dat ze mij dit jaar stuk voor stuk konden bekoren met uitzondering van slechts ééntje – toeval of niet: de oudste en duurste van dit jaar.

Voor deze jaarlijkse hoogmis van de Schotse whisky gaat Diageo verder op het thema dat ze eerder geïntroduceerd hebben, zijnde Legends Untold. De tagline dit jaar: Elusive Expressions (voor maximaal effect spreek je dit best uit met een fruity voice en een diepe zucht achteraan). De jongens en meisjes van de marketingafdeling hebben weer de handen vol gehad, zo te zien.

Ik beken dat ik maar weinig affiniteit heb met de verpakkingen, de felle kleuren, de onbestaande sprookjesfiguren en de bombastische namen. Om maar een voorbeeld te noemen: ‘The Lure of the Blood Moon’. Serieus? Waarom dan met een uil en niet met een weerwolf op het label? Echt waar. Anderzijds is dat wellicht niet gemikt op mijn demografische groep. Generatie Negroni, zeg maar. Vol alcohol en bitter… Maar van de inhoud hoor je mij niet klagen. En daar gaat het uiteindelijk om. Toch?

Laat ik u meenemen op deze vloeibare ontdekkingsreis in het land van de Legends Untold (zucht).

Singleton of Glen Ord 15 Year Old – 54.2% ABV – The Enchantress of the Ruby Solstice

Gerijpt om Refill Amerikaanse en Europese eik en dan ‘double matured’ op wijnvaten.

N: De neus begint wat timide op wit en geel boomgaardfruit met wat florale toetsen, kamillethee en frosties ontbijtgranen. Fris, hoor. Wat bloemsuiker en LU-koekjes. Op de achtergrond de hint van zoete dessertwijn. Aangenaam!
S: Het begint zacht en zoet, maar ontwikkelt snel naar hard candy en wine gums, mooi gekruid. De dessertwijn begint langzaam maar zeker zijn stempel te drukken en het staat mij erg aan.
F: De afdronk mag dan wat aan de korte kant zijn, hij blijft peperig warm van de kruiden en wordt lichtjes drogend.
C: Deze overtrof vlotjes mijn (toegegeven, niet zo hoge) verwachtingen. Dit is een erg mooie Glen Ord en na mijn bezoek aan de distilleerderij in september ga ik deze malt steeds meer appreciëren.
Prijs: 140 EUR
Score: 86

Cardhu 16 Year Old – 58% – The Hidden Paradise of Black Rock

Gerijpt op refill en recharred Amerikaanse eik en gefinished op Jamaicaanse Pot Still rumvaten.

N: Rijke neus op wit fruit met bloemsuiker, havermoutpap, witte chocolade, balsahout, mandarijn en allerhande groene toetsen. Doet denken aan het begin van de lente, wanneer de natuur weer ontwaakt, zeg maar.
S: Lekker romig op de tong met verkwikkende Jamaican Allspice, kastanjes en flink wat vanille en karamel. Evolueert naar mango en banaan, alsook een hint van ananas.
F: In de korte tot middellange afdronk krijg ik lekkere orangettes en een aanhoudende toets van kruidige eik.
C: Verdorie, da’s lekker!
Prijs: 180 EUR
Score: 86

Cameronbridge 26 Year Old – 56.2% – The Knight’s Golden Triumph

Gerijpt op refill Amerikaanse eik.

N: Vreemd genoeg is de neus van deze oude grain eerder spirity. Hoewel ik hints krijg van Galak Popri (witte chocolade met gepofte rijst) en slagroom, zijn het vooral toetsen van vernis en ecoline die de plak zwaaien. Cru om zeggen, maar deze oude grain voelt op de neus te jong aan.
S: Hij is romig en zacht van textuur, flink lactisch (is dat een woord?) op vanille, kokosvlees en karamelpasta. De kruidigheid overstemt de zoetigheid ietwat, waardoor hij ook wat drogend wordt.
F: Dat zet zich in de lange afdronk erg door, wat deze grain terug richting houtkrullen, vernis en hars duwt.
C: Ik beken dat ik hier meer van verwacht had. Geen slechte grain, uiteraard, maar ik had al veel betere Cameronbridge voor veel minder geld.
Prijs: 300 EUR
Score: 83

Oban 10 Year Old – 57.1% – The Celestial Blaze

Gerijpt in refill Amerikaanse eik en op Amontillado sherryvaten.

N: Ah, deze is onmiddellijk mooi maritiem op de neus. Denk zeebries, vishaven en onweerswolken aan de hemel. Lekker ziltje dat mooi wordt opgefrist door iets als menthol en nadien verder wordt aangevuld met een zoetje als van mango en abrikozen en gesuikerde citroenschillen. Herinnert u zich die Supermanlogo snoepjes nog? Met een druppeltje olijfolie er boven op. Heerlijk!
S: Op smaak is het helder en een echte strijd tussen zoet en zilt. Peper en zout tegenover cola-flesjes (ik heb het natuurlijk wederom over het snoepgoed). Heel even een tikkeltje perfume-y, maar het werkt wonderwel.
F: In de lange, zoete afdronk verschijnt nog een toets van anijs en een druppeltje oestersap.
C: Geweldig gebalanceerde Oban, die een mooie plekje zal krijgen in de barkast.
Prijs: 125 EUR
Score: 87

Clynelish 12 Year Old – 58.5% – The Wildcats Golden Gaze

Gerijpt op een combinatie van refill Amerikaanse eik en PX/Oloroso ‘seasoned’ vaten.

N: De eerste snuif is zoet op gebakken appels, pannenkoekensuiker (de lichtbruine Graeffe variant), gezouten karamel en boterbabbelaars, droge abrikozen en iets van beukensap. Je moet er een minuut of twee op wachten, maar uiteindelijk verschijnt ook de bijna obligate bijenwas. Maak daar gerust kaarsvet van.
S: WYSIWYT. Watte? Dat staat voor ‘what you smell, is what you taste’, wat het is een prima verderzetting van de neus met abrikozen, salted caramel, appels in de pan, aangevuld met peperkoek. De waxy toetsen worden steeds luider en erg mooi. Ik heb nu patisserieboter en crème au beurre. Er verschijnt op de achtergrond ook een ziltje. En de whisky lijkt wel aan kracht te winnen. Erg verleidelijk en entertainend.
F: De finish lijkt constant in beweging te zijn. Does that make sense? Erg lang met een drogende terminus.
C: Uitstekend en mijn favoriet van de reeks. Met voorsprong. Besteld!
Prijs: 210 EUR
Score: 89

Mortlach Natural Cask Strength – 57.8% – The Lure of the Blood Moon

Gerijpt in Tawny Port & rode Muscato & Virgin Oak vaten.

N: The Beast! Jazeker, het beest van Dufftown laat zich onmiddellijk gelden op de neus. Die is robuust, rijk en umami. Ragout met oregano, augurken (echt!) en kruidnagel, gevolgd door aroma’s van rood fruit, blauwe druiven en een panoplie aan kruiden. Herinnert u zicht de Mortlach 15 Year Old uit de Game of Thrones nog? Dit is de bodybuilder versie.
S: Lekker umami, zeg. En romig. En vooral zoet! Rode vetersnoep, wine gums, munt. Flink kruidig op gember, nootmuskaat en peper. Lekker complex beestje, inderdaad. Het hoge ABV doet hier absoluut geen afbreuk aan en is zelfs een sterkte (see what I did there?). Heerlijk.
F: De afdronk is zoet en zacht drogend waarbij de portvaten nu hun stempel drukken. Nog een bittertje op het sterfbed als van een goeie vermouth.
C: Een Mortlach zonder leeftijdsaanduiding en toch zo’n 300 EUR. Da’s durven. Gelukkig is hij wel uitstekend, prima in balans en zonder twijfel complex.
Prijs: 295 EUR
Score: 87

Talisker 11 Year Old – 55.1% – The Lustrous Creature of the Depths

Gerijpt in ex-bourbon en refill vaten.

N: Hallelulja! Da’s het eerst wat door mijn hoofd schiet als ik deze malt aan de neus zet. Vreugdevuur op het strand, zeewier, turf, nootmuskaat, de schil van aardappelen, warm zand, cake en een vispannetje.
S: Op de tong is het echt een flipperkast van smaken: zoet, zilt, rokerig met flink wat citroensap, oestersap, gerookte bacon… lekker vettig mondgevoel. Zalig.
F: De lange, bevredigende afdronk biedt naast wat peper en zout nog flink wat woodsmoke… en rookworst en gerookte zalm op het sterfbed. Wat een feest!
C: Absoluut geweldige Talisker, alweer. Wie doet mee aan de happydance?
Prijs: 130 EUR
Score: 88

Lagavulin 12 Year Old – 57.3% – The Flames of the Phoenix

Gerijpt op refill Amerikaanse eik en virgin oak.

N: Onmiddellijk flink peaty en rokerig op de neus met visolie, geroosterde pijnboompitten, smeulende haard en zelfs geitenstal. Sterker nog: ik krijg ook bloemkool visolie, rauwe biefstuk en iets van oesters en plasticine. Boeiend!
S: Op smaak gaat het feestje verder met turf, peper, appels en vanille, maar ook vette witte vis (rauwe tarbot) en vegetale toesten als zeewier. Woodsmoke bij de vleet. Dit is top.
F: Een heerlijk lange, warme afdronk met zowel turfrook als woodsmoke, intense kruiden en een ziltje.
C: Ah, de ouwe getrouwe Laga 12 die jaar naar jaar present tekent in deze reeks… en jaar na jaar één van de hoogtepunten blijkt te zijn.
Prijs: 150 EUR
Score: 87

Top whisky’s, echt waar. Deze reeks kon me echt bekoren en een aantal flesjes hebben al hun weg gevonden naar mijn barkast. Dat worden mooie feestdagen.

May the Malt be with you!