Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Ten Minutes to Midnight Imperial Stout Bourbon Infused, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 13.3%

Heaven Hill

FoxTown, uit Vosselaar, bracht enkele maanden geleden twee Imperial Stout op de markt. Degene die nu in mijn glas zit – hij luistert naar de naam Ten Minutes to Midnight – en eentje die ook nog eens Bourbon Infused is. Het leek me leuk deze twee biertjes eens head-to-head te proeven. Beginnen doen we met de Bourbon Infused stout die op een net iets hoger alcoholpercentage werd gebotteld. Oh, ja… de bourbon is afkomstig van Heaven Hill. Ook deze stout schenkt een ondoorzichtig zwart met een mooie beige kraag, met middelgrote bellen, die lang blijft staan.

De neus is ei zo na gelijk aan de niet-infused stout. Ik ruik eigenlijk bijna geen verschil. Het verschil dat ik dan toch meen te ontdekken is toffee dat hier meer aanwezig is, maar dat kan evengoed tussen mijn oren zitten, omdat ik het weet. Dus ook hier koffie, chicorei, donkere chocolade, grond en… toffee.

Op smaak lijkt hij me net iets romiger, maar ook deze is een flinke, logge stout die eigenlijk een maaltijd vertegenwoordigd, hoor. Wat opvalt is dat hij minder zoet is, wat me wat verbaast. Oh, geen zorgen, de koffie, chicorei en donkere chocolade tekenen nog steeds present, maar de kandijsiroop is pleite en maakt plaats voor wat robuustere smaken van toffee en iets van noten. En ja, deze is eveneens absoluut heerlijk.

De finish is middellang en zoet, met een bittertje op het sterfbed. Lekker!

Ik was al erg tuk op de Imperial Stout, maar deze draagt toch mijn voorkeur weg. Iets minder zoet, maar des te meer complex. Dit is geen after-dinner-beer, maar een heus degustatiebier als u het mij vraagt. Aanrader voor wie van een stevige stout met een zoetje houdt. ‘Me, me, me…’.

Geproefd door Mark Dermul op 21-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)