Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 25 Year Old 1996/2021 Carn Mor Celebration of the Cask, Sherry Butt #962101, 482 bts
Kleur: brons
ABV: 53.0%

Karamel & Koffie

Celebration of the Cask is een reeks van Carn Mor, het label van Morrison Scotch Whisky Distillers, waarin zij – zoals de naam al doet vermoeden – heerlijke single casks bottelen die exclusieve malts bevatten. Zo zit er momenteel een Benrinnes in mijn glas die gestookt werd in 1996 en een kwarteeuw mocht rusten op een sherry butt. Geweldig kleurtje.

Frisse neus op warme aardbeienconfituur, vers geboend leder, geroosterde amandelen, Reine Claude pruimpjes en zachte toetsen van de eik. Na enkele ogenblikken in het glas komt daar nog melkchocolade en koffiebonbons bij. Dit is zoet en erg aangenaam zonder dat de sherry gaat domineren. Het zachte, fruitige DNA van Benrinnes is herkenbaar en dat vind ik fijn.

Op smaak gaat het eerder de zoetzure kant op en wijzigt het fruit naar eerder varianten van de citrusfamilie. Denk pomelo en bergamot, maar ook roze pompelmoes. De kruiden gaan de exotische toer op: paprika, oregano, chili. Pruimtabak, kerststol met rozijntjes. Maar wat een mooie balans. De sherry is echt niet overheersend. Heerlijke malt.

De finish gaat verder op hetzelfde elan, maar eindigt wel op een toets van karamel en koffie om zo droog als leder te eindigen.

Ik ben mijn maatje Manny erg dankbaar voor dit sample. Dat was enorm genieten!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).