Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 16 Year Old 2006/2022 Hand Bottled at the Distillery, Cask #538
Kleur: goud
ABV: 50.3%

Complex

Mijn maatje Marcel Kip uit Nederland bezocht enige tijd geleden de Balblair distillery en hij vroeg me of hij me een plezier kon doen met een exclusieve hand-gebottelde malt. Uiteraard hapte ik meteen toe en liet zo’n flesje afkomen. En dan te bedenken dat ik in september 2022 zelf zal langsgaan bij Balblair… Maar wellicht is het tegen die tijd een ander vat en kan ik Marcel ook een plezier doen. Het label vermeldt geen vattype, maar aan het kleurtje te zien, was dit wellicht een bourbonvat.

Graankoekjes, kokosnoot, appel en peer, zoete mout, Haribo beertjes, wine gums, varens, limoncello, gember en zoethout. Woodsmoke! Dit is een bijzonder complexe neus en absoluut geweldig!

Ik krijg alles van de neus terug op smaak, maar aangevuld met enkele toetsen van jonge takken (groenhout), yoghurt met ananas, kamfer en een hint van ananaskers en kruisbessen. Fris, helder, lekker fruitig en speels. Hint van witte chocolade vanaf de tweede slok. Erg goed, inderdaad!

De afdronk is lang en herbaal. Hij sterft een heldere dood, als u begrijpt wat ik bedoel.

Uitstekende Balblair die een pak complexer is dan je op het eerste zicht zou zeggen. Neem er je tijd voor!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).