Distilleerderij: Balblair
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Balblair 25 Year Old 1990/2016, Ex-Bourbon Cask & Ex-Sherry Butts
Kleur: koper
ABV: 46%

Abrikozen & Onrijpe Banaan

Deze officiële release van Balblair rijpte maar liefst een kwarteeuw. Het is de zogenaamde 2nd Release van de vintage 1990 die in 2016 verscheen. Hij is versneden naar 46% (wat ik stiekem een beetje jammer vind). Ik heb er nog steeds wat moeite mee te realiseren dat 1990 ondertussen al meer dan dertig jaar geleden is…

Dit is heel erg fruitig op de neus, hoor. Denk perzik, appelsien, ananas en abrikoos. Hoewel de sherrytoetsen duidelijk aanwezig zijn, domineren ze niet. Ook flink wat bourbon-invloeden laat zich optekenen, zoals moutsuikers en het vlees van kokosnoot. Dit is heerlijk!

Het eerste wat opvalt op de tong is de heftige kruidigheid. Denk nootmuskaat, kaneel en kruidnagel. Misschien zelfs wat zwarte peper, zij het in mindere mate. Dan komt het fruit in vol ornaat terug. Abrikozen leiden de parade. Appelsien en nu ook iets van Cantaloupe meloen steekt de kop op. Onrijpe banaan op de achtergrond. Wederom een flink fruitmandje dat absoluut bekoort. Lijkt lekker waxy, moet ik zeggen.

De afdronk is lekker zoet en vertoont op het sterfbed een leuke, eerder verrassende toets van After Eight en iets zilt.

Indrukwekkend. Het feit dat hij op ‘slechts’ 46% zit heeft me op geen enkel moment gestoord. Dit is een uitstekende Balblair. Dankjewel voor het sample, Ivan!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).