Bottelaar: The Roots
Regio: Guadaloupe
Fles: Rum Bellevue 24 Year Old 1998 for The Roots, refill barrel, 115 bts
Kleur: brons
ABV: 51.5%

Hoestsiroop

Ik heb al serieus wat rum op de teller staan, maar met Bellevue heb ik absoluut weinig ervaring. Twee geproefd om precies te zijn en ik vond ze allebei top. De verwachtingen voor deze 24-jarige van de gloednieuwe, Belgische (!) bottelaar The Roots liggen dan ook bijzonder hoog.

Fantastische, donkerzoete neus op overrijp fruit, manuka honing, pruimen en dadels, maar ook rozijntjes en gekonfijte bergamot. Zelfs een hint van bruin bier en wat peperkoek. En… tromgeroffel… een onverwachte funky toets die ik normaal met Jamaica associeer. Ik kan het nog het best omschrijven als een mix tussen Haribo beertjes en beef jerky. En het werkt, hoor! Zalige neus.

(een kwartier later)

Het mondgevoel is dat van siroop. Hoestsiroop. En daar doet ook de smaak mij even aan denken (da’s positief, overigens). Notenlikeur, een eau-de-vie van pruimen, cola-snoepjes en bloedappelsienen. Hint van origine chocolade en pruimtabak. Opgelegde rozijnen. En een druppeltje houtlijm die de funkiness van de neus bevestigt. De kruiden niet vergeten: nootmuskaat, kruidnagel en (in mindere mate) chili peper. Goed gerief, amai!

Lekker lange en bevredigende afdronk met een aangename toets van woodsmoke op het sterfbed.

Jawadde… Joren, de sterke man achter The Roots, heeft wel een erg goeie rum uitgezocht om zijn entree mee te maken. Opgelet: er zijn slechts 115 flessen beschikbaar aan 199 EUR per stuk, dus snel zijn is de boodschap.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).