Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Invergordon 49 Year Old 1972 The Roots

Tasting Notes Posted on za, september 10, 2022 16:11

Bottelaar: The Roots
Regio: Schotlandv (Highlands)
Fles: Invergordon 49 Year Old 1972/2022, The Roots, barrel, 60 bts
Kleur: oud goud
ABV: 40.3%

Kers op de Taart

Een nieuwe Belgische bottelaar is opgestaan: The Roots. Maar Joren Nuyts, de sympathieke kerel achter dit nieuwe merk, zal zich niet beperken tot whisky. We mogen ons ook aan andere spirits verwachten, zo vertelde hij me. En hij voegde onmiddellijk de daad bij het woord, want zijn eerste release betreft een drieling: een Schotse grain, een hele oude cognac en een stevige rum. Wat? De eerste release is géén Schotse single malt? Ge moet maar durven! Ik zet die drieling maar meteen aan de lippen, benieuwd als ik ben. Beginnen doe ik met de grain, een Invergordon van maar liefst 49 jaar oud, gestookt toen ondergetekende een broekventje van 2 was.

Heerlijke neus op yoghurt met perzik, kokosmelk, vanillevla, Quality Street karamelbonbons, potloodslijpsel en orangettes… maar ook een flinke whiff van vernis, zoals je wel vaker tegenkomt bij grain. Maïs op de barbecue, hint van onrijpe banaan en marsepein. Suikerspin en boerenboter. Erg boeiende neus die me een kwartier lang kon entertainen.

De body is olieachtig, grenzend aan romig. Erg zoet. Uiteraard, zou ik bijna zeggen. Maar ook een tikkeltje pikant, wat het spannend maakt. Kruidnagel en kaneel, witte peper en kardemom. En qua fruit moet ik denken aan banaan, appelsien en gebakken appeltjes, maar vanaf de tweede slok wordt het pas echt interessant. Dan flirt hij zelfs met wat tropisch fruit en krijgt hij een frisse lift van menthol. Hint van gekonfijte gember en koude koffie. Wat een mooie grain, zeg!

De finish is echt wel de kers op de taart. Middellang op karamel, woodsmoke en een mooi licht bitter en drogend einde. Hij laat mijn mond semi-droog achter, verlangend naar een volgende slok.

Fantastische Invergordon, echt waar. En ik blijf het straf vinden dat ik twee jaar was toen deze spirit uit de kolom druppelde en op een vat werd gestoken en ik hem een halve eeuw later aan de lippen mag zetten. Heerlijk! Reken op 390 EUR.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Bellevue 24 Year Old 1998 The Roots

Tasting Notes Posted on za, september 10, 2022 06:09

Bottelaar: The Roots
Regio: Guadaloupe
Fles: Rum Bellevue 24 Year Old 1998 for The Roots, refill barrel, 115 bts
Kleur: brons
ABV: 51.5%

Hoestsiroop

Ik heb al serieus wat rum op de teller staan, maar met Bellevue heb ik absoluut weinig ervaring. Twee geproefd om precies te zijn en ik vond ze allebei top. De verwachtingen voor deze 24-jarige van de gloednieuwe, Belgische (!) bottelaar The Roots liggen dan ook bijzonder hoog.

Fantastische, donkerzoete neus op overrijp fruit, manuka honing, pruimen en dadels, maar ook rozijntjes en gekonfijte bergamot. Zelfs een hint van bruin bier en wat peperkoek. En… tromgeroffel… een onverwachte funky toets die ik normaal met Jamaica associeer. Ik kan het nog het best omschrijven als een mix tussen Haribo beertjes en beef jerky. En het werkt, hoor! Zalige neus.

(een kwartier later)

Het mondgevoel is dat van siroop. Hoestsiroop. En daar doet ook de smaak mij even aan denken (da’s positief, overigens). Notenlikeur, een eau-de-vie van pruimen, cola-snoepjes en bloedappelsienen. Hint van origine chocolade en pruimtabak. Opgelegde rozijnen. En een druppeltje houtlijm die de funkiness van de neus bevestigt. De kruiden niet vergeten: nootmuskaat, kruidnagel en (in mindere mate) chili peper. Goed gerief, amai!

Lekker lange en bevredigende afdronk met een aangename toets van woodsmoke op het sterfbed.

Jawadde… Joren, de sterke man achter The Roots, heeft wel een erg goeie rum uitgezocht om zijn entree mee te maken. Opgelet: er zijn slechts 115 flessen beschikbaar aan 199 EUR per stuk, dus snel zijn is de boodschap.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).