Bottelaar: The Roots
Regio: Schotlandv (Highlands)
Fles: Invergordon 49 Year Old 1972/2022, The Roots, barrel, 60 bts
Kleur: oud goud
ABV: 40.3%

Kers op de Taart

Een nieuwe Belgische bottelaar is opgestaan: The Roots. Maar Joren Nuyts, de sympathieke kerel achter dit nieuwe merk, zal zich niet beperken tot whisky. We mogen ons ook aan andere spirits verwachten, zo vertelde hij me. En hij voegde onmiddellijk de daad bij het woord, want zijn eerste release betreft een drieling: een Schotse grain, een hele oude cognac en een stevige rum. Wat? De eerste release is géén Schotse single malt? Ge moet maar durven! Ik zet die drieling maar meteen aan de lippen, benieuwd als ik ben. Beginnen doe ik met de grain, een Invergordon van maar liefst 49 jaar oud, gestookt toen ondergetekende een broekventje van 2 was.

Heerlijke neus op yoghurt met perzik, kokosmelk, vanillevla, Quality Street karamelbonbons, potloodslijpsel en orangettes… maar ook een flinke whiff van vernis, zoals je wel vaker tegenkomt bij grain. Maïs op de barbecue, hint van onrijpe banaan en marsepein. Suikerspin en boerenboter. Erg boeiende neus die me een kwartier lang kon entertainen.

De body is olieachtig, grenzend aan romig. Erg zoet. Uiteraard, zou ik bijna zeggen. Maar ook een tikkeltje pikant, wat het spannend maakt. Kruidnagel en kaneel, witte peper en kardemom. En qua fruit moet ik denken aan banaan, appelsien en gebakken appeltjes, maar vanaf de tweede slok wordt het pas echt interessant. Dan flirt hij zelfs met wat tropisch fruit en krijgt hij een frisse lift van menthol. Hint van gekonfijte gember en koude koffie. Wat een mooie grain, zeg!

De finish is echt wel de kers op de taart. Middellang op karamel, woodsmoke en een mooi licht bitter en drogend einde. Hij laat mijn mond semi-droog achter, verlangend naar een volgende slok.

Fantastische Invergordon, echt waar. En ik blijf het straf vinden dat ik twee jaar was toen deze spirit uit de kolom druppelde en op een vat werd gestoken en ik hem een halve eeuw later aan de lippen mag zetten. Heerlijk! Reken op 390 EUR.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).