Bottelaar: The Roots
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Prunier 81 Year Old Lot 40 for The Roots, Grande Champagne, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55%

Frankly, my dear, I give a damn!

Ik heb al best wat lekkers van Prunier geproefd en ben nog nooit teleurgesteld geweest. The Roots, een volkomen nieuwe bottelaar op de Belgische markt, komt hier zowaar met de deur in huis vallen met een Grande Champagne uit 1940 die zijn ganse leven op vat doorbracht (deze zit dus niet al een hele tijd op een mandfles, de zogenaamde demijohn of dame jeanne). Dat op zich is al heel straf. Dit is toch liquid history, niet? 1940 is immers het jaar waarin Duitse troepen België binnenvallen, Churchill eerste minister wordt en Gone With The Wind maar liefst 8 Oscars in de wacht sleept… om maar iets te noemen.

Uitstekende neus die bij de eerste snuif toetsen van eik offreert (nat hout), die perfect gebalanceerd worden met het fruit. En dat fruit is in overvloed aanwezig: kweepeer, rabarber, appelsien, gebakken appels, verse vijgen en pruimen. Daaronder – een tikkeltje verstopt, maar te ontdekken voor wie er de tijd voor neemt – nog het aroma van pruimtabak en kandijsiroop. Okkernoten, een stoofpotje van abrikozen en tabaksbladeren. Dit is erg aromatisch en een tikkeltje magisch.

Perfect olieachtig en naast de verwachte zoetigheid ook onmiddellijk pittig op zwarte peper, kruidnagel en een hint van kaneel. De sterkte is zeker een pluspunt. Deze krachtpatser biedt daarnaast een mooi panoplie aan donker fruit, gekonfijte appelsienen en okkernoten. Rozijnen en rabarber komen er vanaf de tweede slok bij. Een aangename toets van menthol houdt één en ander fris, terwijl de tannine van de eik hem tevens wat drogend maakt. Maar die balans… Philippe Petit en Nathan Paulin zouden jaloers zijn (Google is uw vriend)!

Uitstekende finish: zoet doch kruidig begin en dan een zacht drogend einde.

Nou, deze cognac is verre van Gone With The Wind en ik moet zeggen: ‘Frankly, my dear, I give a damn!’. Kostprijs: zo’n 600 EUR. YOLO, we halen hem in huis!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).