Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Prunier 81 Year Old Lot 40 Grande Champagne for The Roots

Tasting Notes Posted on 09/09/2022 16:08

Bottelaar: The Roots
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Prunier 81 Year Old Lot 40 for The Roots, Grande Champagne, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55%

Frankly, my dear, I give a damn!

Ik heb al best wat lekkers van Prunier geproefd en ben nog nooit teleurgesteld geweest. The Roots, een volkomen nieuwe bottelaar op de Belgische markt, komt hier zowaar met de deur in huis vallen met een Grande Champagne uit 1940 die zijn ganse leven op vat doorbracht (deze zit dus niet al een hele tijd op een mandfles, de zogenaamde demijohn of dame jeanne). Dat op zich is al heel straf. Dit is toch liquid history, niet? 1940 is immers het jaar waarin Duitse troepen België binnenvallen, Churchill eerste minister wordt en Gone With The Wind maar liefst 8 Oscars in de wacht sleept… om maar iets te noemen.

Uitstekende neus die bij de eerste snuif toetsen van eik offreert (nat hout), die perfect gebalanceerd worden met het fruit. En dat fruit is in overvloed aanwezig: kweepeer, rabarber, appelsien, gebakken appels, verse vijgen en pruimen. Daaronder – een tikkeltje verstopt, maar te ontdekken voor wie er de tijd voor neemt – nog het aroma van pruimtabak en kandijsiroop. Okkernoten, een stoofpotje van abrikozen en tabaksbladeren. Dit is erg aromatisch en een tikkeltje magisch.

Perfect olieachtig en naast de verwachte zoetigheid ook onmiddellijk pittig op zwarte peper, kruidnagel en een hint van kaneel. De sterkte is zeker een pluspunt. Deze krachtpatser biedt daarnaast een mooi panoplie aan donker fruit, gekonfijte appelsienen en okkernoten. Rozijnen en rabarber komen er vanaf de tweede slok bij. Een aangename toets van menthol houdt één en ander fris, terwijl de tannine van de eik hem tevens wat drogend maakt. Maar die balans… Philippe Petit en Nathan Paulin zouden jaloers zijn (Google is uw vriend)!

Uitstekende finish: zoet doch kruidig begin en dan een zacht drogend einde.

Nou, deze cognac is verre van Gone With The Wind en ik moet zeggen: ‘Frankly, my dear, I give a damn!’. Kostprijs: zo’n 600 EUR. YOLO, we halen hem in huis!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Laurichesse Lot 75 Malternative Belgium & The Whisky Jury #16

Tasting Notes Posted on 09/09/2022 06:06

Bottelaar: Malternative Belgium & The Whisky Jury
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Lot 75, Grande Champagne, Malternative Belgium & The Whisky Jury, #16 ‘Le Roi de l’Automne’, 519 bts
Kleur: koper
ABV: 50.4%

Herfstkoning

Gelooft u in toeval? Ik niet. Slechts een paar maanden geleden leerde ik het cognachuis Laurichesse uit Segonzac kennen toen ik op visite was bij Pieter Knapen van Malternative Belgium. Ik nam meteen twee flessen mee uit de zogenaamde Hommage reeks, Fût 104 en Fût 301. Sterker nog, ik publiceerde eind vorige maand nog mijn tasting notes van de tweede fles (de eerste is nog dicht, maar dat zal niet lang meer duren). En kijk: nog geen maand later verschijnt er een derde cognac van Olivier en Lea Laurichesse op de markt, gebotteld door niemand minder dan Pieter Knapen zelve, in samenwerking met die andere smakenkrachtpatser The Whisky Jury. Het vat, dat te slapen gelegd werd in 1975 door Guy Laurichesse (de vader van de huidige eigenaars), leverde 519 flessen op vatsterkte op onder de noemer ‘Le Roi de l’Automne’, oftewel de herfstkoning.

De neus is bijzonder aromatisch en verrassend fris. Appelsienen en okkernoten strelen mijn neusvleugels. Vanille, appelsienzeste, zachte kruiden, een handjevol sultanas en een gekonfijte abrikoos. Physalis. Doet heel even denken aan een erg sensueel parfum. Op de achtergrond wat vers gezaagd cederhout. Eigenlijk doet dit me erg denken aan Fût 301, maar dan met wat meer ballen aan zijn lijf.

De body is perfect. Olieachtig, mondvullend, plakkend. Eerst komen de kruiden: kaneel, staartpeper, kruidnagel en een mespuntje saffraan. Dan volgt wederom een heel panoplie aan smaken die ik met appelsien associeer: licht bittere marmelade, zacht zuur sap, gekonfijte schillen. Heerlijk, echt een verwennerij.

En dan de finish… noem het gerust de finale. De zoetigheid wordt hier net een tikkeltje donkerder en het hout laat even van zich spreken door een verfijnd bittertje aan te bieden.

Stevig en elegant tegelijkertijd en een absoluut heerlijke cognac. Vanaf 9 september 2022 is hij te krijgen voor 250 EUR. Ik heb mijn fles alvast besteld. Of ze de herfst zal overleven, is een andere vraag.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).