Bottelaar: Malternative Belgium & The Whisky Jury
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Lot 75, Grande Champagne, Malternative Belgium & The Whisky Jury, #16 ‘Le Roi de l’Automne’, 519 bts
Kleur: koper
ABV: 50.4%

Herfstkoning

Gelooft u in toeval? Ik niet. Slechts een paar maanden geleden leerde ik het cognachuis Laurichesse uit Segonzac kennen toen ik op visite was bij Pieter Knapen van Malternative Belgium. Ik nam meteen twee flessen mee uit de zogenaamde Hommage reeks, Fût 104 en Fût 301. Sterker nog, ik publiceerde eind vorige maand nog mijn tasting notes van de tweede fles (de eerste is nog dicht, maar dat zal niet lang meer duren). En kijk: nog geen maand later verschijnt er een derde cognac van Olivier en Lea Laurichesse op de markt, gebotteld door niemand minder dan Pieter Knapen zelve, in samenwerking met die andere smakenkrachtpatser The Whisky Jury. Het vat, dat te slapen gelegd werd in 1975 door Guy Laurichesse (de vader van de huidige eigenaars), leverde 519 flessen op vatsterkte op onder de noemer ‘Le Roi de l’Automne’, oftewel de herfstkoning.

De neus is bijzonder aromatisch en verrassend fris. Appelsienen en okkernoten strelen mijn neusvleugels. Vanille, appelsienzeste, zachte kruiden, een handjevol sultanas en een gekonfijte abrikoos. Physalis. Doet heel even denken aan een erg sensueel parfum. Op de achtergrond wat vers gezaagd cederhout. Eigenlijk doet dit me erg denken aan Fût 301, maar dan met wat meer ballen aan zijn lijf.

De body is perfect. Olieachtig, mondvullend, plakkend. Eerst komen de kruiden: kaneel, staartpeper, kruidnagel en een mespuntje saffraan. Dan volgt wederom een heel panoplie aan smaken die ik met appelsien associeer: licht bittere marmelade, zacht zuur sap, gekonfijte schillen. Heerlijk, echt een verwennerij.

En dan de finish… noem het gerust de finale. De zoetigheid wordt hier net een tikkeltje donkerder en het hout laat even van zich spreken door een verfijnd bittertje aan te bieden.

Stevig en elegant tegelijkertijd en een absoluut heerlijke cognac. Vanaf 9 september 2022 is hij te krijgen voor 250 EUR. Ik heb mijn fles alvast besteld. Of ze de herfst zal overleven, is een andere vraag.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).