Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 2018 Art & Craft Ex-Islay IPA Cask, OB 2022, 811 bts
Kleur: licht goud
ABV: 53.2%

The Dictator

De Milk & Honey Distillery uit Tel Aviv, Israël, heeft net vier nieuwe releases uit in de zogenaamde Art & Craft serie. Het betreft vier releases van hun malt die gerijpt heeft op speciale biervaten! Nu probeer probeer ik die op Ex-Islay IPA casks, waarvan ik eerst dacht dat de IPA-vaten afkomstig waren van Islay Ales, de enige operationele brouwerij op Islay. Maar neen. Het zijn voormalige Islay vaten waarop hun single malt eerst voor de Elements Peated release en dan overgedragen werden aan de reeds teloor gegane craft brewery The Dictator in Jerusalem. Die rijpte daarop 6 maanden lang hun allerlaatste bier, een peated IPA, alvorens de vaten terug te bezorgen. M&H legde daar vervolgens spirit op die zo’n drie jaar rijpte. Vandaar dus Ex-Islay IPA Casks. Het waren er overigens slechts drie, wat verklaart dat er van dit goedje maar 811 flessen gebotteld werden. Aan de slag!

De rook is onmiddellijk present op de neus, maar domineert niet, hoor. Ik krijg vooral geel fruit met onrijpe banaan op kop, gevolgd door kweepeer en een hint van jonge ananas. Er zit ook een subtiel hintje van rubber in, moet ik zeggen. Het stoort niet. Limoen en pompelmoes zorgen voor een zuurtje en een bittertje. Natte rotsen. Een zandstrand. Wordt naarmate hij wat geademd heeft zelfs flink maritiem. Bevalt me.

Hij is verrassend zacht bij aankomst en nu moet ik in eerste instantie toch aan een peaty whisky denken. Tja, dat is het eigenlijk ook, natuurlijk. Ardmore, Ledaig of Caol Ila, kies maar uit! Limoenen zwaaien de plak, onmiddellijk gevolgd door roze pompelmoes en wat gekonfijte gember. Zachte houtkruiden. De rookontwikkeling is niet bepaald groot en toch is de turf onmiskenbaar. Redelijk herbaal, maar wel erg lekker.

Pas in de afdronk meen ik ook iets te herkennen van een IPA bier, moet ik zeggen. Maar dat kan de pret al lang niet meer bederven. De afdronk is zoet, zuur en bitter tegelijk met een flinke portie turf die lang nazindert. Doet verlangen naar een tweede slok en dat is altijd goed nieuws.

Van de geturfde whisky van M&H is duidelijk het betere werk.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).