Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 7 Year Old 2014/2022 for MMM, 50 bts
Kleur: koper
ABV: 51.2%

Madeira

Voor onze derde release in de Mythical Series selecteerden Manny en ik een jonge GlenAllachie die in 2014 werd gestookt en 7 jaar lang op een wel erg speciaal vat gelagerd werd: een madeira hogshead. Madeira is een versterkte, lang houdbare wijn afkomstig van het gelijknamige Portugese eiland en wordt geproduceerd van de Tinta Negra druif (een variant van de Pinot Noir). Het samenspel van de wijn en de malt deed ons meteen verliefd worden op deze malt.

Heerlijk romige neus op appels gebakken in roomboter, aardbeien, kersen, kumquats en sultanas. Iets van noten en een toets van mokka gaan een hint van pomelo vooraf. Quasi tropisch!

Romig zoet op een confituur van appels, peren, aardbeien, kersen en opgeleukt met kruidnagel en kaneel. Lekker pittig, hoor. Boenwas en honing treden bij en zorgen voor dat heerlijke mondgevoel. Echt vol en rijk smaakpallet.

In de zoete en kruidige afdronk verschijnt een eerste drogende effect als van rozebottelthee en een zachte toets van tannine. Die afdronk is overigens gerust lang te noemen.

Heerlijk smaakbommetje dat geen water nodig heeft en een excellente keuze – al zeggen we het zelf – voor onze derde release in de Mythical Series. Met wederom een prachtig kunstwerk van Ansgar Speller op het label, dat spreekt. Gelimiteerd tot slechts 50 flessen.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).