Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Oogst, Batch No. 4, 75cl, 244 bts
Kleur: troebel goudblond
ABV: 7.5%

Complex

Nevel Oogst is een buitenbeentje, want geen wild bier. Het is een cider, geproduceerd met hoogstamappels, zoals Bellefleur, Groninger Kroon, Santana, Elstar en Sterappel (alsook peer en nashipeer uit voedselbos Ketelbroek in Groesbeek, net buiten Nijmegen en vlak bij de Duitse grens). Ik liet me vertellen dat cider eigenlijk een ‘bierstijl’ is die zijn oorsprong vond in Baskenland. Geen idee of dat klopt (ik dacht eerder Frankrijk of Engeland), maar wat ik wel weet is dat het goedje verkregen wordt door de vergisting van appelsap. In dit geval gaat het om spontane vergisting met de gist die heel natuurlijk verschijnt op de schil van de appels. De cider rijpte 6 maanden lang op eikenhouten vaten. De Nevel Oogst schenkt een troebel goudblond, maar van enige kraag is hier geen sprake (note to self: logisch, hé kerel, het is geen bier!).

De neus heeft nochtans flink wat weg van een wild & sour ale met dat typisch zoetzure en flink wat aardse tonen. Deze Oogst ruikt naar appelmoes op steroïden, varens, vers geoogste rabarber en groenhout. Mooi.

Op smaak is het duidelijk wél een cider, want nu krijg ik niets dan appels en peren, aangevuld met een zachte toets van tannine. Zacht parelend. Wordt midpalate relatief droog en begint zelfs iets complex te vertonen. Hij wordt namelijk een tikkeltje romig en geeft nu ook wat tropisch fruit. Denk ananas en perzik. Leuk!

De afdronk is relatief lang – in zijn genre – en bevredigend.

Dit is niet zomaar een cider, toch? Complex beestje en ik ben er tuk op.

Geproefd door Mark Dermul op 12-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).