Brouwerij: Nevel
Regio: Nederland
Fles: Nevel Bries, 75cl
Kleur: goudblond
ABV: 6.1%

Duindoornbes

Deze Bries van de Nijmeegse brouwerij Nevel is een bier dat maar liefst 25 maanden gelagerd werd! Het friszure bier werd geproduceerd met duindoornbes en spar, stel je voor. Hij schenkt goudblond tot appelsienoranje met een mooie witte kraag, van hele fijne belletjes, die relatief lang stand houdt.

Op de neus is hij zuur, zeker, maar wat vooral opvalt is een mooie ziltigheid die ze bij Nevel toeschrijven aan de duindoornbes, een feloranje gekleurde bes die vaak langs de kust groeit aan stekelige struiken. Lijkt wel een stevige wind aan het strand, wat meteen de naam van dit bier verklaart.

De smaak is dan weer erg zuur met een klein ziltje én een klein zoetje én een klein bittertje. Je moet het maar voor elkaar krijgen. Verrassend intens op Sevilla appelsienen, eikenhout en tamme kastanje. Het koolzuur is erg onder controle, waardoor deze slechts licht parelt, wat ik een voordeel vind. De smaken komen hierdoor veel meer tot uiting.

Zelfs de finish van dit zoetzure (eigenlijk moet dat zuurzoete zijn, maar da’s geen woord) bier is verrassend lang en intens. Maar wel flink drogend.

Deze zou ik zelfs gewoon ter vervanging van wijn bij een kaasschotel durven serveren. Goed spul!

Geproefd door Mark Dermul op 11-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).